Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljajić: Brisel smatra da Hrvatska krši SSP


Ukoliko ne dođe do promene, sve zemlje će preduzeti kontra mere: Ljajić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas na Zlatiboru da će Hrvatska, zbog pritiska Brisela, promeniti ili modifikovati odluku o povećenju taksi na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, među kojima su i države regona, uključujući i Srbiju, prenosi Beta.

On je rekao i da još nema formalnog odgovora Evropske komisije na žalbu Srbije povodom mera Hrvatska ali na osnovu neformalnih informacija, Brisel smatra da se radi o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU, prenela je TV N1.

Ljajić je ocenio i da su to diskriminatorske mere, uperene protiv svih zemalja u regionu."Siguran sam da će pritisak iz Brisela biti takav da će Hrvatska morati da modifikuje ili potpuno promeni ovu odluku", rekao je Ljajić.

Potvrdio je da će se u ponedeljak u Sarajevu održati sastanak ministara zemalja u okruženju sa koga će se uputiti zahtev Vladi Hrvatske.

"Ukoliko ne dođe do promene, sve zemlje će preduzeti kontra mere, a to bismo hteli na svaki način da izbegnemo, jer ne želimo trgovinski rat od koga bi najviše štete imali privrednici i potrošači", naglasio je Ljajić.

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Tako se taksa umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra).

Hrvatske vlasti su odluku obrazložile željom da hrvatske potrošače zaštite od robe sumnjivog kvaliteta.

Premijerka Ana Brnabić je ranije kazala da ukoliko vlast u Hrvatskoj ne bude reagovala, očekuje intervenciju Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG