Dostupni linkovi

Bugarska Sopharma Trading postala većinski vlasnik Lekovita


Najveća Bugarska kompanija u farmaceutskom sektoru po ostvarenim prihodima Sopharma Trading kupila je danas 70 odsto vlasničkog udela kompanije Lekovit u Srbiji i tako postala njen većinski vlasnik.

Kako navodi kompanija Lekovit, ugovor o njenoj kupovini zaključen je nakon što je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije bezuslovno odobrila sporazum o kupovini većinskog vlasničkog udela krajem prošlog meseca.

Generalni direktor kompanije Lekovit Dragan Petrović manjinski je vlasnik sa 30 odsto vlasničkog udela i on će, kako se navodi, nastaviti da doprinosi daljem razvoju kompanije na toj poziciji.

Kako se navodi, kratkoročni cilj novog partnerstva biće očuvanje vrednosti srpske kompanije i razvijanje sinergije uspešnom integracijom.

Izvršni direktor Sopharma Trading JSC Dimitar Dimitrov rekao je da je kupovina Lekovita prvi korak njihove regionalne ekspanzije i da im je plan da razviju kompletan poslovni model kao u Bugarskoj.

"Uveren sam da će kombinovano iskustvo i sposobnosti oba tima kao i naš detaljan program integracije otvoriti nove poslovne mogućnosti čime će biti ispunjen naš zajednički cilj", naveo je Dimitrov.

Kompanija Lekovit osnovana je 1992. godine zajedno sa maloprodajnim lancem apoteka pod nazivom FLOS i u 2016. godini kompanija je imala 150 zaposlenih i poslovni prihod više od 50 miliona evra.

Sopharma Trading AD je deo Sopharma Grupacije i vodeća je kompanija u zdravstvenom sektoru. U 2015. godini počela je regionalnu ekspanziju ulaskom na srpsko tržište.

XS
SM
MD
LG