Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker: Nisam za brzi ulazak Zapadnog Balkana, ali ni za rat


Žan Klod Junker

Nisam za to da se Zapadni Balkan uskoro pridruži Evropskoj uniji, ali, ako im oduzmemo evropsku perspektivu imaćemo ponovo iskustvo kao devedesetih, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

"Zbog toga je stabilnost i kompozicija Evropske unije preduslov da se Balkan ne nađe ponovo u ratu. Nadam se da je (Tramp) to razumeo", rekao je Junker, poručivši američkom predsedniku da mu je već objasnio da ne treba da priželjkuje da i drugi Evropljani krenu stopama Britanaca.

U intervjuu za “Politiko“ Junker je naveo da je EU, uprkos “izazovnoj godini“, sposobna da se nosi sa svim problemima koji joj stanu na put – uključujući Bregzit i Donalda Trampa.

“Bregzit će se s vremenom dogoditi. Neću ići daleko pa da kažem ono što je rekao premijer Malte Džozef Muskat, koji je naveo da do Bregzita nikada neće doći. Polazim od hipoteze da će ga biti“, rekao je on.

Junker je istakao da je Donaldu Trampu "već objasnio da prestane da se nada da će i druge države slediti Veliku Britaniju u izlasku iz EU".

“Zapanjujuće je koliko Trumpova administracija nije organizovana. Mi smo znatno bolji u tome. Ako postoje problemi unutar Komisije, mi ih je rešavamo u direktnom razgovoru s ljudima. Ne dajemo im odmah otkaz”,

osvrćući se na otkaz koji je direktor za komunikacije Bele kuće Entoni Skaramuči dobio posle samo deset dana.

Junker je takođe naveo da je svestan da se Evropa suočava sa problemima, kao što su pozicija Poljske i Mađarske, koje odbijaju da prihvate migrante pod pravilima EU.

XS
SM
MD
LG