Dostupni linkovi

Medvjedev: Amerika je sankcijama objavila trgovinski rat


Ruski premijer Dmitrij Medvjedev poručio je da će sankcije samo ojačati Rusiju
Ruski premijer Dmitrij Medvjedev poručio je da će sankcije samo ojačati Rusiju

Autor: Mike Eckel

Ruski premijer Dmitrij Medvjedev poručio je da nove sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Rusiji znače kraj nade za popravljanje odnosa i potpaljuje trgovinski rat sa Rusijom.

"Nade da će naši odnosi sa novom američkom administracijom biti popravljeni sada više nema", napisao je Medvjedev na Tviteru nakon što je američki predsjednik Donald Tramp juče nevoljko potpisao zakon o sankcijama, nazvavši ga "značajno manjkavim" i nagovještavajući da možda neće u potpunosti provesti sankcije.

Medvjedev je napao Trampovu odluku da potpiše zakon i tako se povinuje Kongresu koji je zakon o sankcijama usvojio velikom većinom, što je onemogućilo bilo kakav veto. Tramp je to obrazložio time da želi očuvati "nacionalno jedinstvo".

"Trampova administracija pokazala je potpunu impotenciju, predajući svoju izvršnu vlast Kongresu, na najponižavajući mogućio način", naveo je Medvjedev.

"Američki establišment je odnio veliku pobjedu nad Trampom. Predsjednik nije bio zadovoljan novim sankcijama, ali je morao potpisati zakon", konstatovao je ruski premijer.

Medvjedev je kazao da će sankcije, usmjerene ka kažnjavanju Rusije zbog navodnog miješanja u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore i vojne agresije u Ukrajini i Siriji, samo učiniti Rusiju jačom jer će je prisiliti da razvije nova tržišta i industrije.

Sankcije "zapečaćene" zakonom, pogoršaće odnose SAD i Rusije narednih godina i to će biti gotovo nemoguće preokrenuti, odnosi će biti izuzetno napeti, upozorio je ruski premijer.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je sankcije opasnim i navelo da zadržava pravo nametanja dodatnih protivmjera, osim one već donesene – o protjerivanju 755 američkih diplomata iz Rusije.

(Video: Odlazak američkih diplomata iz Moskve)

Odlazak američkih diplomata iz Moskve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da zasad nema daljih mjera, od onih koje su već poduzete.

Ministarstvo vanjskih poslova, doduše, saopštilo je i da ostaje otvoreno za saradnju sa SAD-om u oblastima koje su bitne za sigurnost dvije države, te međunarodnu sigurnost. A ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se na marginama samita u Aziji narednog vikenda sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, koji je rekao da još traži načine za saradnju sa Rusijom, te da nije sretan zbog sankcija.

U saopštenju koje je uslijedilo nakon što je juče potpisao zakon o sankcijama, američki predsjednik naveo je da je zakon "poprilično manjkav" i da će stvoriti poteškoće njegovoj administraciji u mogućim pokušajima pregovaranja sa drugom stranom.

Pozvao je, stoga, Kongres da se suzdrži od primjene zakona, kako to ne bi ugrozilo "rad sa evropskim saveznicima na pitanju rješenja sukoba u Ukrajini", te "omelo napore administracjie da spriječi neželjene posljedice po američke tvrtke, prijatelje i saveznike".

Poručio je kako kao predsjednik može napraviti mnogo bolje dogovore sa drugim državama, nego Kongres, jer je "uglavnom i izabran za predsjednika kao osoba koja je napravila kompaniju vrijednu milijarde dolara".

Zakon cementira niz sankcija koje je Rusiji nametnuo još Barak Obama, zbog navodnog miješanja Moskve u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i podrške separatistima koji se bore protiv vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

Uz ostalo, mjere pogađaju ruske energetske kompanije novim finansijskim sankcijama, čemu se oštro usprotivilo nekoliko američkih saveznika u Evropi. Posebno je nekoliko njemačkih kompanija upozorilo da bi to moglo uticati negativno na njihov posao oko gradnje gasovoda koji bi od Baltičkog mora doveo ruski gas direktno u Njemačku.

Nakon pritužbi, američki su zakonodavci donekle promijenili zakon. Ipak, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je juče, nakon što je zakon potpisan, da evropske energetske kompanije mogu biti oštećene, posebno one koje rade na ruskom gasovodu za prirodni plin koji ide preko Ukrajine do država EU.

"Ako američke sanckije dovedu u nepovoljan položaj trgovanje kompanija iz EU sa Rusijom u oblasti energetike, EU je spremna da narednih dana poduzme odgovarajuće korake kao odgovor na to", naveo je Junker.

Istovremeno, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozdravio je američke mjere i nazvao gasovod Sjeverni tok 2 "politički motivisanim projektom". Sankcije će, napisao je Porošenko na Fejsbuku, biti efikasan korak u borbi za potpuno oslobođenje ukrajinske države. "Ovo je još jedna potvrda strateškog kursa koji su zauzele Ukrajina i SAD", naveo je.

Novi zakon takođe nameće oštrije nove sankcije protiv Irana i Sjeverne Koreje zbog njihovih raketnih programa, kao i zbog toga što Iranska revolucionarna garda, jedna od najmoćnijih vojnih i sigurnosnih agencija u toj zemlji, krši ljudska prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG