Dostupni linkovi

Vrućine u Poljskoj donele i crni bilans


Vozilo hitne pomoći
Vozilo hitne pomoći

Talas vrućina i temperature preko 30 stepeni u Poljskoj donele su i crni bilans - samo u ponedeljak utopilo se deset ljudi, a za poslednja tri tropska dana 26 ljudi, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

Kraj mesta Krinjica Morska na Baltičkom moru blizu plaže se udavio 45-godišnjak koji je zajedno sa 13-godišnjom ćerkom ispao iz čamca. Ćerku je uspeo da održi na površini i nju su spasili, ali je njemu ponestalo snage i udavio se.

Posebno turisti na baltičkim plažama rizikuju život, često ulazeći u vodu pravo iz kafića.

"Iz policijskih statistika proizilazi da polovinu žrtava u vodama Baltika čine ljudi koji su ušli u vodu pod dejstvom alkohola. Ako smo bili u kafiću, popili nekoliko piva, nemojmo ići na kupanje. Niko nije Supermen, a Baltik, nažalost, vrlo brzo proveri takvo uverenje", apelovao je još početkom sezone šef dobrovoljnih spasilaca u Slupsku Pjotr Dombrovski.

Spasioci posebno apeluju na roditelje da paze gde su im deca, jer imaju pune ruke posla da decu sklone sa rizičnih mesta kraj plaža, gde mogu da ih povuku talasi.

Nekoliko desetina muškaraca na plaži u Mjedzizdroju uhvatilo se juče za ruke i napravilo lanac života da pomogne da se nađe šestogodišnji dečak koji je nestao a majka ga je poslednji put videla kako pliva u moru.

Akciju spasilaca iskomplikovao je ružni običaj Poljaka da paravanima ograđuju svoje parče peska na plaži pa su u pomoć pohitali sami turisti ali na sreću, akcija spasavanja se pokazala kao nepotrebna jer se dečak pojavio sam, pošto je radoznalo otišao samo da se prošeta po drugom delu plaže.

XS
SM
MD
LG