Dostupni linkovi

Vučić: Novim putem u rešavanju kosovskog pitanja


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da želi u vezi sa Kosovom da krene novim putem i poručio da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati.

On je istakao da bi bilo bolje danas pronaći rešenje nego za stotinu godina, jer se konflikt jednom mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa.

"Lako je reći: idite i borite se za Kosovo. Međutim, to nas je uvek vodilo u rat. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta. Zato će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira na to da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh", rekao je Vučić za švajcarski dnevnik "Blik".

Prema njegovim rečima, ako obe strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt će večno trajati, a to škodi obema stranama.

Na opasku da u BiH ne veruju da je čovjek pomirenja, Vučić je rekao da je, prema istraživanjima u BiH, pored ruskog predsednidka Vladimira Putina, najomiljeniji strani političar, kao i da ne krije svoju prošlost.

"Ne stidim se da kažem da sam se promenio. Samo se magarci ne menjaju. Ponosan sam da to svakog dana pokazujem i da mi građani veruju. Ne mogu da kažem da se stidim, ali analiziram svoje greške. I dalje sam ponosan Srbin, ali znam da se život ne sastoji od toga da posedujete neki kamen, već da treba poboljšati svakodnevicu građana", dodao je Vučić.

Na konstataciju da je u Briselu tražio jasan vremenski okvir za pristupanje EU, Vučić je rekao da je znao da to ne može dobiti, a razlozi su Kosovo i odnosi sa Rusijom.

"Sve drugo, što se iznosi protiv nas, služi samo vršenju pritiska u vezi sa ova dva pitanja", kaže je Vučić.

On je napomenuo da je Srbija odavno donela svoju odluku, koja je vodi u EU, ali da će da neguje što bolje odnose sa Rusijom.

Vučić je podsetio i da Srbija nikada nije priznala Krim kao deo Rusije, te da u tim odnosima Ukrajina nije centralna tema, već vojna saradnja sa Rusima, ali da Srbija ima četiri puta više vojnih vežbi sa NATO-om ili američkom vojskom, nego sa ruskom.

On je odbacio optužbe da namjerava da u zemlji uvede diktaturu i da autoritarno vlada, te dodao da nema sumnje da bi i na narednim izborima u Srbiji pobedio, ali da se možda neće kandidovati.

XS
SM
MD
LG