Dostupni linkovi

SAD i Japan: Ozbiljna i rastuća pretnja iz Severne Koreje


Tramp i Abe: Povećati ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongang
Tramp i Abe: Povećati ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongang

Sjedinjene Američke Države i Japan izrazili su zabrinutost zbog "ozbiljne i rastuće pretnje" koju predstavlja Severna Koreja koja je u petak ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja može, kako tvrdi Pjongjang, do stigne do američke teritorije.

Bela kuća je saopštila da su američki predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe u telefonskom razgovoru ocenili da "Severna Koreja predstavlja direktnu, ozbiljnu i rastuću pretnju za SAD, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje", prenosi Beta.

Tramp i Abe su se dogovorili da povećaju ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongang i ubede druge zemlje da to isto učine Severnoj Koreji.

Severna Koreja je u petak ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider te države Kim Džong Un, pokazala da njegova zemlja može da pogodi kopno SAD.

"Proba rakete ovog puta je imala za cilj da uputiti ozbiljno upozorenje SAD čije se besmislene primedbe umnožavaju, panično uvode sankcije i vode kampanje pritiska na Severnu Koreju", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Pjongjangu.

Stručnjaci su ocenili da je u petak isprobana raketa jača od prve, ispaljene 4. jula. Prema njihovoj proceni, severnokorejske rakete bi teoretski mogle da pogode čak i istočnu obalu SAD, uključujući Njujork.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli ocenila je da je bespotrebno održati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN pošto Severna Koreja ne prestaje s kršenjem rezolucija tog tela prema kojima su toj zemlji zabranjeni nuklearni i balistički program.

XS
SM
MD
LG