Dostupni linkovi

Dodik: OSA je neprijateljska i poduzećemo mjere prema njoj


Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da smjena Nikole Špirića (iz Dodikovog SNSD-a) sa čela komisije državnog parlamenta za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH pokazuje da se ova agencija odmentnula, te da je iznad civilne i parlamentarne kontrole.

"Mi tamo više nećemo učestvovati, što govori o krizi, a služba ne može izbjeći činjenicu da je politički motivisana", ocijenio je Dodik za Srnu.

Predstavnički dom Parlamentar BiH smijenio je sinoć Špirića i isključio ga iz komisije za nadzor nad OSA-om. Smjena je izglasana na inicijativu SDS-a zbog sumnje da je Špirić slao lažne zaključke rukovodstvu OSA-e. Na njegovo mjesto izabran je poslanik SDS-a Borislav Bojić.

Dodik je poručio da je OSA neprijateljska prema Republici Srpskoj i da preduzima aktivnosti i mjere koje su neprijateljski usmjerene prema njoj, te da će Srpska putem svojih institucionalnih kapaciteta - Narodne skupštine, tražiti raspravu o tome jer je ranije vlast u Srpskoj dala saglasnost da se OSA formira, te vlast ima pravo da tu saglasnost i povuče i neće oklijevati da to i učini.

Prema njegovim riječima, postoje jasne indicije o tome da služba prati šta se događa u Republici Srpskoj, pokušavajući da destabilizuje njene institucije.

"To govori o tome da nije slučajno otvoren problem. Otvoren je jer je služba, očigledno, po nalogu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i njegovog miljenika, direktora OSA Osmana Mehmedagića Osmice ranije počela da kontroliše i prati državno rukovodstvo Srbije, što nikada nije izvedeno na čistac, kao ni pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici koji nije istražen do kraja", smatra Dodik.

On je ocijenio da se kriza koja postoji u BiH uporno pokušava prebaciti na Republiku Srpsku kako bi se u njoj problematizovalo stanje.

"Kada je Špirić, kao predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad OSA tražio da se to stavi na dnevni red doživio je ovu sudbinu zahvaljujući SDS-u. Prije svega, jer se SDS stavio u funkciju odbrane muslimanske obavještajne agencije koja sve više liči na ratnu agenciju Alije Izetbegovića jer je i sam direktor njegov ratni kadar", naveo je Dodik.

On tvrdi da je SDS pokrenuo pitanje odbrane te službe i Špirićeve smjene, što govori o tome da su direktno pod uticajem ili podanici te službe.

Nakon afere "Ušće", u kojoj se OSA suočila s optužbama o nelegalnom prisluškivanju političara u Bosni i Hercegovini i susjedstvu, ta agencija je, unutar svojih redova, pooštrila mjere pristupa povjerljivim podacima.

XS
SM
MD
LG