Dostupni linkovi

Izrael uklonio mjere sigurnosti ispred svetišta, Abbas sazvao hitan sastanak


Detektori metala i sigurnosne kamere ispred svetišta

Izrael je uklonio sve nove mjere sigurnosti koje je nedavno postavio ispred ulaza u svetište u Jeruzalemu, čime je ispunjen zahtjev muslimanskih prosvjednika, što su tisuće Palesinaca rano jutros proslavile na ulicama.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sazvao je hitan sastanak palestinskog rukovodstva kako bi razgovarali o situaciji u vezi sa džamijom Al-Aqsa.

Abbas je od petka zamrznuo sve kontakte s Izraelom uključujući i sigurnosnu koordinaciju, sve dok ne budu uklonjeni detektori i dok se situacija na svetom mjestu ne vrati na onu koja je bila 14. srpnja, saopćeno je.

Izrael je prethodno sa ove lokacije sklonio detektore metala i saopćio da će biti postavljena sofisticirana oprema za nadzor.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da je zabrinut zbog moguće eskalacije nasilja u starom dijelu Jeruzalema u kojem su se prethodnih nekoliko dana dešavali sukobi Izraelaca i Palestinaca.

Guterres je pozvao "sve političke, vjerske i društvene lidere da se uzdrže od provokativnih akcija i retorike", a Izraelu je uputio poziv da pokaže uzdržanost.

XS
SM
MD
LG