Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki Senat odbacio prijedlog za opoziv Obamacare-a


Prijava na Affordable Care Act (Obamacare) putem interneta

Američki Senat, u kojem su republikanci većina, odbacio je republikanski prijedlog da se povuče zakon o zdravstvu bivšeg predsjednika Baracka Obame, "Obamacare".

Sedam republikanaca pridružilo se sinoć svim demokratama u Senatu i prijedlog je odbačen sa 55 prema 45 glasova.

To je drugi put ove sedmice da republikanci nisu uspjeli izgurati da se opozove Obamin zakon iz 2010.

Konzervativni senatori su bili spremni da se opozove zakon iako još nije pripremljena njegova zamjena ali su umjereni predstavnici bili zabrinuti da bi to razljutilo glasače koji bi smatrali da Kongres neće biti u stanju izglasati novi zdravstveni zakon.

Jedan broj republikanaca pridružilo se demokratama da blokiraju prijedlog šefa republikanske većine u Senatu Mitcha McConnella da se ukine Obamin zakon. On bi bio zamijenjen ublaženim obaveznim zdravstvenim osiguranjem, manjim saveznim zdravstvenim subvencijama i drugim izmjenama.

Kancelarija za budžet Kongresa procijenila je da bi povlačenje "Obamacare-a" bez uvođenja zamjene značilo da bi 30 miliona Amerikanaca ostalo bez zdravstvenog osiguranja i to je bio ključni faktor koji je uticao da jedan broj republikanskih senatora ne prihvati prijedlog šefa republikanske većine u gornjem domu američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG