Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi Sad: Ponovo nalepnice i pretnje NDNV


Novi Sad

Na poštanskom sandučetu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu jutros je bila uvrdljiva nalepnica, a danas je kolumnisti portala Autonomija.info zaprećeno smrću.

Na nalepnici je spomenik Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, precrtan lik programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića i ispisano "Miletićev, a ne Dinkov grad".

Udruženje je saopštilo i da su kolumnisti portala Autonomija.info Igoru Besermenjiju, putem društvenih mreža upućene nove pretnje smrću.

NDNV je pretnje prijavio nadležnima po Sporazuma o saradnji Republičkog javnog tužilaštva, MUP-a i novinarskih i medijskih udruženja.

"Besermenji je i ranije bio na meti pretnji smrću, ali iako je slučaj prijavljen, počinilac do sada nije priveden pravdi, kao uostalom što nisu sankcionisani ni mnogobrojni drugi koji su nam otvoreno pretili smrću ili nasilno prekidali događaje koje smo organizovali", saopštio je NDNV.

Nepoznate osobe su pre nedelju dana tablu NDNV-a izlepili nacionalističkim nalepnicama.

U poslednjih nekoliko meseci, pretnje su stizale i preko društvenih mreža, a zbog pretnji nasiljem su u Nišu i Kraljevu otkazane projekcije filmova iz serijala "Stvarni ljudi – stvarna rešenja", koji su realizovali NDNV, BIRN Kosova i Forum ZFD, uz podršku EU.

XS
SM
MD
LG