Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael uklonio detektore za metal, Palestinci odbacuju nove mjere


Jersualim u blizini džamije Al-Aksa

Izrael je uklonio detektore za metal sa ulaska u Al-Aksa džamiju u Jerusalimu u Starom gradu i umjesto toga postavio CCTV kamere za nadzor, u nadi da će to zaustviti posljednji krvavi talas, ali su za Palestince nove mjere bezbjednosti i dalje neprihvatljive.

Izreal je postavio detektore za metal na ulasku u Al-Aksa džamiju u Jerusalimu nakon što su dva policajca ubijena 14. jula, što je izazvalo najkrvavije sukobe između Izraelaca i Palestinca posljednjih godina.

Nakon rasta tenzija i smrti troje Izraelaca i četvoro Palestinca prošlog petka i subote međunarodna zajednica je sazvala i hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u pokušaju da ublaže krizu.

"Sve strane treba da rade na spuštanju tenzija i mi im nudimo svaku pomoć koja je potrebna" rekla je ambasadorica SAD u UN-u, Nikki Haley.

"Na svetim mjestima je od vitalnog značaja da obje strane budu potpuno sigurne". Vašington je već razgovarao sa Izaraelom i Jordanom u nadi da će pomoći u prevazilaženju krize.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i imam koji vodi džamiju Al-Aksa, odbacili su nove mjere koje je predložio Izrael i zahtijevali uklanjanje.

"Sve nove mjere uvedene od 14. jula moraju se ukloniti i sve vratiti na normalu u Jerusalimu, i mi onda možemo nastaviti naš posao izgradnje bilateralnih odnosa" rekao je Abas nakon sastanka sa palestinskim vođstvom.

Vakf, religijsko tijelo koje vodi muslimnska svetilišta uključujući i džamiju Al-Aksa, saopštilo je će se vjernici i dalje držati po strani i nastaviti da se mole u okolnim ulicama.

XS
SM
MD
LG