Dostupni linkovi

Špirić ostaje na čelu Komisije za nadzor nad OSA-om


Nikola Širić, poslanik SNSD-a
Nikola Širić, poslanik SNSD-a

Komisija za nadzor nad OSA-om zaključila je nakon današnje sjednice kako je OSA svoje poslove obavljala u skladu sa zakonom i kako je direktor Osman Mehmedagić s pravom zabranio otvaranje istrage glavnom inspektoru OSA-e Damiru Bevandi, a koja je zatvorena prije šest mjeseci.

Član Komisije za nadzor nad OSA-om Fahrudin Radončić rekao je da prema njegovom mišljenju današnji sastanak nije riješio kadrovski sukob u OSA-i.

On smatra da je sjednica pokazala teški kadrovski sukob u OSA-i i da prema mišljenju direktora OSA-e glavni inspektor nema kompetencije da kontroliše rad.

Predsjedavajući Komisije za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić rekao je da je bilo govora o zaključku o njegovoj suspenziji. Kako kaže, Komisija nije prihvatila zaključke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Član Komisije za nadzor nad OSA-om Darko Babalj rekao je da je Špirić stavio na dnevni red zaključke Zastupničkog doma i da oni nisu usvojeni.

Ipak, rekao je da još nisu raspravljali o tome da li je Špirić potpisao lažne zaključke i da će o tome raspravljati tek u nastavku sjednice.

Ranije je Komisija za nadzor nad OSA-om se prije usvajanja dnevnog reda sastanka koji se održao u Sarajevu izjašnjavala o suspenziji predsjedavajućeg ove komisije Nikole Špirića i SNSD.

Glasanjem je odlučeno da Špirić ostaje na čelu komisije. Sedam zastupnika glasalo je za, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan.

Špirić je tražio da se pitanje njegove suspenzije, odnosno zaključka Zastupničkog doma PSBiH, tretira kao prethodna tačka.

Sastanak je uslijedio nakon što je utvrđeno da je Špirić poslao OSA-i lažne zaključke koje Komisija nikada nije usvojila.

Riječ je o navodnoj aferi praćenja zvaničnika Srbije, a za šta je nakon istrage utvrđeno da se nikada nije dogodilo.

Tema sjednice su problemi u OSA-i za koju su pojedini članovi komisije tvrdili da se podijelila po nacionalnoj osnovi.

Sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prisustvvovali su i generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić i njegov zamjenik Trifko Buha.

XS
SM
MD
LG