Dostupni linkovi

Sastanak OSA-e i Vijeća ministara BiH u utorak u vezi Špirića


Nikola Špirić, poslanik SNSD
Nikola Špirić, poslanik SNSD

Rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH u utorak će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima, a sastanku će prisustvovati i članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om.

Sastanak je uslijedio nakon što je utvrđeno da je Špirić poslao OSA-i lažne zaključke koje Komisija nikada nije usvojila.

Riječ je o navodnoj aferi praćenja zvaničnika Srbije, a za šta je nakon istrage utvrđeno da se nikada nije dogodilo.

Članovi parlamentarne Komisije za nadzor nad OSA-om konstatovali su da su zaključci koji su početkom maja iz Parlamenta BiH upućeni u OSA-u – izmišljeni. Dokument sa lažnim zaključcima potpisao je predsjedavajući Komisije – Nikola Špirić.

Prema informacijama Žurnala, Špirić je članovima Komisije priznao da je potpisao sporni dokument, iako je prethodno pokušao da odgovornost prebaci na dvoje službenika Parlamenta BiH. Međutim, razotkrili su ga zapisnici sa sjednice Komisije, iz kojih je bilo vidljivo da zaključci koje je potpisao Špirić nikad nisu ni usvojeni.

Sastanak će biti održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a njemu će prisustvovati generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i članovi Komisije za nadzor nad OSA-om s Nikolom Špirićem na čelu.

Na sutrašnjem sastanku trebalo bi biti razmatrano i pitanje unutrašnjih odnosa u OSA-i s obzirom na to da mediji već duže vrijeme pišu kako glavni inspektor Damir Bevanda traži pristup informacijama koje su u isključivoj nadležnosti direktora OSA-e i njegovog zamjenika.

Posljednjih mjeseci OSA je sve češća meta napada političara iz reda SNSD-a i HDZ-a.

XS
SM
MD
LG