Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mandić i Bulatović pisali Vrhovnom državnom tužiocu CG


Andrija Mandić, lider DF prošle sedmice prilikom dolaska na sud za aferu 'državni udar'

Nakon što su od strane Vrhovnog državnog tužilaštva objavljeni prisluškivani razgovori poslanika opozicionog Demokratskog fronta, Andrije Mandića i Predraga Bulatovića iz jednog podgoričkog lokala, lideri DF su Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću uputili dopis u kojem traže da se oba razgovora objave u cjelosti, a ne, kako tvrde, u namjerno montiranoj i skraćenoj verziji.

Takođe, Stankovića su pozvali da saopšti razloge i javni interes zbog kojeg su predstavnici parlamenta jedne države prisluškivani na javnom mjestu.

"Dva dana prije početka suđenja Andriji Mandiću,Milanu Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i drugima u aferi “Državni udar”, na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva postavljeni su izvodi iz razgovora koji smo nas dvojica vodili, u dva navrata, u poznatom podgoričkom kafiću. Dakle, na javnom mjestu, sa jednom osobom. Očigledno je da se izostavljanjem najvećeg dijela razgovora, namjernim njegovim kidanjem i dovođenjem u drugačiji poredak željela ostvariti namjerna manipulacija i nanijeti konkretna šteta učesnicima razgovora," stoji u dopisu upućenom VDT-u.

Stankoviću se obraćaju, kako navode, kao šefu tužilaštva odgovornom za rad svakog segmenta te organizacije, pa i za objave postavljene na sajtu.

"Tražimo da nas zvanično obavijestite kako i na osnovu koje odluke, a na temelju kog zakonskog uporišta i ustavnog osnova ili međunarodnog demokratskog i pravnog standarda, Vaše tužilaštvo (u ovom slučaju jedan dio vašeg jedinstvenog organa - Specijalno državno tužilaštvo) je sprovodilo ove mjere tajnog nadzora nad nama dvojicom. Pretpostavljamo da se radi o video i audio prisluškivanju u zatvorenom prostoru. Tražimo da nam odgovorite na koji način su za Vaše potrebe sproveli mjere tajnog nadzora specijalizovane službe ANB ili UP i Ministarstva unutrašnjih poslova, pošto su jedino one nadležne da po odluci nadležnih državnih organa sprovode ove mjere. Pretpostavljamo da na zvaničnom sajtu ne mogu da se nađu privatni uradci SDT i ako on raspolaže bogatim dugogodišnjim iskustvom u prikupljanju informacija za nekoliko različitih službi," navode Mandić i Bulatović.

Takođe, dodaju, nije jasno zašto su izostavljeni djelovi razgovora zbog kojih su izrazili osnovane sumnje u moguću korupciju koja je bila sastavni dio i tih razgovora.

Kako ističu u dopisu upućenom Vrhovnom tužiocu, ubijeđeni su da iza neovlašćenog snimanja lično stoji specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

XS
SM
MD
LG