Dostupni linkovi

Rusija i EU zabrinuti zbog američkih sankcija Moskvi


Dmitrj Peskov, portparol Kremlja
Dmitrj Peskov, portparol Kremlja

Rusija i Evropska unija iskazale su zabrinutost zbog novih sankcija koje su SAD predložile protiv Moskve, prije svega zbog efekta koje bi mogle imati na zajedničke energetske projekte.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina i EU zvaničnici razgovarali su u ponedjeljak, dan nakon što je Bijela kuća saopštila da je predsjednik Trump otvoren za legislativu kojom će se Rusiji uvesti nove sankcije i ograničiti njegovu moć da ih sam ublaži ili ukine.

Senat i predstavnički dom su prošle sedmice postigli dogovor o novom zakonodavstvu o kojem bi Predstavnički dom mogao glasati 25.jula.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, izjavio je da "Rusija radi sa našim evropskim partnerima na implementaciji određenog broja velikih projekta".

"Nepotrebno je reći da smo mi i naši evropski partneri ukazali na veliku važnost okončanja tih projekata i mi ćemo raditi na tome", rekao je Peskov u odgovoru na pitanje o potencijalnom uticaju snakcija na projekte kao što je Sjeverni tok 2, gasovod koji će prenositi ruski gas preko Baltičkog mora do Evrope.

"To je razlog zbog čega smo razmatrali 'temu sankcija' koje potencijalno može otežati ove projekte - i to je razlog naše zabrinutosti", dodao je Peskov.

U Briselu, portparol Evropske komisije Margaritis Shinas je rekao da je EU "aktivirala sve diplomatske kanale da bi riješili zabrinutost zbog američkih mjera sa našim partnerima u SAD".

"Za nas jedinstvo G7 u pogledu sankcija je od ključnog značaja,... kao što je i primjena sporazuma iz Minska" rekao je portparol EK, misleći na sporazum o prekidu vatre dogovoren u Minsku u februaru 2015., na istoku Ukrajine i koracima ka okončanju sukoba između proruskih separatista i vladinih snaga.

"Tako da mi u EU imamo interesa za razmatranje tog pitanja i očekujemo da se u zakonodavnom procesu u SAD ta pitanja razriješe" rekao je Schinas na redovnoj press konferenciji.

EU i SAD su uvele sankcije Rusiji zbog umiješanosti u rat u kojem je od aprila 2014., ubijeno 10 hiljada ljudi, kao i zbog ruske aneksije Krima u martu iste godine.

Portparolka Bijele kuće, Sarah Huckabee Sanders je u nedjelju saopšila da oni "podržavaju zakon u sadašnjem obliku i da će nastaviti da rade sa Senatom i Predstavničkim domom na uvođenju sakcija da bi se situacija u Ukrajini u potpunosti razriješila".

Trump je više puta ponavljao da želi da popravi odnose sa Moskvom, čime je izazvao zabrinutost obje strane u Kongresu da bi mogao ublažiti ili ukinuti sankcije Rusiji.

Zakonom će se tražiti od Trumpa da pošalje izvještaj Kongresu zbog čega administracija želi da suspenduje i ukine sankcije protiv Rusije. Nakon toga Kongres će imati mjesec dana da odluči da li da odobri takav potez.

Njegovo odbijanje da ih posluša vjerovatno bi izazvalo žestok politički sukob u Vašingtonu, imajući u vidu aktuelnu istragu FBI i kongresnih istražitelja o navodima da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016., i kontakata Trumpovog izbornog tima sa ruskim zvaničnicima.

Međutim dva uticajna američka senatora u nedjelju su sapštili da će zakon proći u Senatu sa dovoljno podrške da bi spriječili mogući Trumpov veto.

XS
SM
MD
LG