Dostupni linkovi

Tači zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 3. avgust


Predsednik Kosova, HašimTači
Predsednik Kosova, HašimTači

Predsednik Kosova Hašim Tači zakazao je konstitutivnu sednicu šestog saziva Skupštine Kosova za četvrtak, 3. avgust.

Kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, on je predsednika i predsedništvo prethodnog saziva parlamenta Kosova uputio da izvrše pripreme za održavanje konsititutivne sednice i da pripreme predlog dnevnog reda.

Sednica treba da počne u deset sati.Odluka o zakazivanju konstitutivne sednice stupila je na snagu odmah po njenom potpisivanju i doneta je na osnovu ovlašćenja iz Ustava Kosova, zakona o predsedniku Kosova i imajući u vidu odluku Centralne izborne komisije od 8. jula kojom su potvrdjeni rezultati prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Konstitutivnom sednicom rukovodiće najstariji poslanik, Adem Mikulovci iz pokreta Samoopredeljenja a pomagaće mu Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova kao najmladja poslanica.

Na konstitutivnoj sednici se polaže zakletva, koja prema Poslovniku o radu Skupštini glasi:"Ja, poslanik Skupštine Kosovo zaklinjem se da ću časno i odgovorno izvršavati svoje zadatke i da ću dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih građana, da ću se angažovati na očuvanju i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, zaštite teritorijalnog integriteta Kosova, za garantovanje ljudskih prava i sloboda u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima. Zaklinjem se".

Kandidata za predsednika Skupštine Kosova prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine predlaže predizborna koalicija ili stranka koja je dobila najviše glasova, što je u konkretnom slučaju koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova.

Predsednik kosovskog parlamenta je izabran ako je za njega glasao najmanje 61 poslanik.

XS
SM
MD
LG