Dostupni linkovi

Žene zaposlene na Bi-Bi-Siju traže da se odmah smanje razlike u platama


Poznate žene s britanskog javnog medijskog servisa Bi-Bi-Si (BBC) zatražile su od rukovodstva te kompanije da razlike u platama izmedju muškaraca i žena budu smanjene odmah, a ne do 2020. godine, kako je najavljeno.

Više od 40 žena medju kojima su poznate voditeljke Kler Bolding, Viktorija Darbišajer, Emili Mejtlis i Endžela Ripon, potpisalo je otvoreno pismo direktoru BBC Toniju Holu, u kojem su ga pozvale "da ispravi" nejednakost u platama izmedju polova, za koju se, kako su navele, zna godinama, javio je BBC.

Britanski javni servis objavila je u sredu izveštaj o zaradama svojih zvezda na televiziji i radiju, koji je pokazao da muškarci zaradjuju neuporedivo više od žena.

U tom izveštaju objavljene su plate zaposlenih koji godišnje zaradjuju više od 150.000 funti, a na listi najbolje plaćenih voditelja dve trećine su muškarci. Na vrhu liste je voditelj Kris Evans, s godišnjom platom većom izmedju 2,2 i 2,25 miliona funti, dok najbolje plaćena žena Klaudija Vinklman godišnje dobija izmedju 450.000 i 500.000 funti.

Žene su u pismu navele da je izveštaj pokazao "ono što su mnogi pretpostavljali godinama, da su žene na BBC manje plaćene od muškaraca za isti posao", prenosi BBC.

"Rekli ste da ćete 'uskladiti' razlike u platama medju polovima do 2020. godine, ali ta nejednakost postoji u BBC godinama. Mi želimo da ostane zapisano da vas pozivamo da delujete odmah", navodi se u pismu.

Žene su navele da su "spremne da se sastanu" s direktorom BBC lordom Holom kako bi osigurale da "buduće generacije žena ne budu suočene s ovim vidom diskriminacije".

Portparol BBC rekao je da su u prethodne tri godine učinjene "značajne promene", ali da kompanija mora "da učini više", kao i će se lord Hol sastati sa zaposlenima da čuje njihovo mišljenje.

XS
SM
MD
LG