Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Generalni sekretar SDA izlašao iz pritvora


Amir Zukić

Generalni sekretar SDA Amir Zukić danas je izašao na slobodu nakon višemjesečnog pritvora u zeničkom Kazneno-popravnom zavodu.

Zukić se nekoliko mjeseci nalazio u zeničkom pritvoru, nakon što je uhapšen polovinom februara ove godine na osnovu optužbe koja ga tereti za više krivičnih djela u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 23. maja, a pored Zukića optuženo je još osam osoba.

Dok se nalazio u pritvoru, Zukiću i njegovoj porodici je otvoreno prijećeno, a posljednji slučaj je bio ubistvo njegovog konja.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv Rješenja Kantonalnog suda Sarajevo koji mu je odredio mjeru pritvora nakon što je uhapšen 17. februara u sklopu predmeta 'Bosna'. U međuvremenu, 14. jula Zukiću je pritvor produžen za još dva mjeseca.

Ustavni sud BiH je 18. jula donio zaključak da su Amiru Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost, zajamčena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, „jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti koje zahtijeva kontinuirani pritvor“.

XS
SM
MD
LG