Dostupni linkovi

Venecuela: Održan generalni štrajk


Jedan od prethodnih sukoba policije i demonstranata na protestima protiv predsednika Madura u Karakasu
Jedan od prethodnih sukoba policije i demonstranata na protestima protiv predsednika Madura u Karakasu

Milioni građana Venecuele učestvovali su u četvrtak u generalnom štrajku u znak protesta zbog planirane promene ustava, a u sukobu policije i demonstranata poginule su najmanje dve osobe.

U proopozicionim, istočnim četvrtima Karakasa sve je bilo tiho do ranog popodneva, kada je improvizovanim barikadama taj deo grada potpuno odsečen od ostatka prestonice.

Grupa maskiranih mladića palila je vatru i bacala kamenice na policiju, koja je odgovorila suzavcem.

Tužilaštvo je saopštilo da je 24-godišnjak ubijen u predgradju Karakasa, a da je tokom protesta u centralnoj državi Karabobo ;poginuo 23-godišnji mladić. Time je ukupan broj žrtava od početka protesta u Venecueli povećan na najmanje 95.

Najmanje devet osoba je juče povredjeno na protestima.

U zapadnim delovima Karakasa, tradicionalno lojalnih vladajućoj partiji, neke prodavnice su bile zatvorene, ali su radnje uglavnom radile, a na ulicama je saobraćaj bio prepolovljen u odnosu na normalan radni dan.

Zbog 24-časovnog štrajka u gradskom saobraćaju stali su gotovo svi autobusi, a štrajku se pridružilo i hiljade privatnih preduzeća.

Lideri opozicije izjavili su da je štrajkovalo 85 odsto radnika.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da neće odustati od izmene političkog sistema zemlje uprkos protestima i upozorenjima SAD da će uvesti ekonomske sankcije.

Maduro je rekao da su najveće kompanije radile "100 odsto" uprkos štrajku.

Opozicija je pozvala gradjane na "veliki marš" u subotu, vraćajući se strategiji direktne konfrotacije s vladom, pošto je ove sedmice primenjivala alternativne taktike, kao što je organizovanje simboličnog referenduma o ustavnim promenama, navodi Asošiejtid pres.

Visoki diplomata ;Isajas Medina podneo je danas ostavku u delegaciji Venecuele u Ujedinjenim nacijama u znak protesta zbog raširenog kršenja ljudskih prava i ustava koja čini Madurova administracija.

Medina je pozvao Madura da odmah podnese ostavku.

"Ovo je propala država. Ovo je odbegla vlada i potpuna diktatura. Maduro nema pravo da bude u toj kancelariji", rekao je Medina.

Maduro planira da održi ;izbore 30. jula za članove ustavotvorne skupštine koja bi trebalo da izmeni politički sistem zemlje i učvrsti vlast vladajuće partije.

XS
SM
MD
LG