Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković: Situacija u Agrokoru stabilizirana, spriječena lančana reakcija


Sjedište Agrokora u Zagrebu

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak da je zakonom o izvanrednoj upravi spriječen stečaj Agrokora, kao i lančana reakcija na hrvatsko gospodarstvo te da su u posljednja tri mjeseca stvoreni preduvjeti za proces restrukturiranja tog koncerna.

Plenković je kazao je kako je jutros Vlada primila pismeno izvješće izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka te kako se s njime razgovaralo o analizi prva tri mjeseca rada izvanredne uprave.

"Stav koji možemo zajednički koncipirati je da je Vlada napravila ono što je u tom trenutku bilo najbolje za gospodarsku stabilnost Hrvatske, za stabilnost našeg financijskog sustava, da je donošenjem zakona o izvanrednoj upravi spriječen eventualni stečaj kompanije, lančanih reakcija na hrvatsko gospodarstvo, na dobavljače, na radna mjesta", kazao je Plenković na početku rasprave o izvješću o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Poručio je da se u nešto više od tri mjeseca uspjelo stabilizirati stanje u kompaniji, isplatiti plaće, zadržati radna mjesta, konsolidirati poslovanje, steći preduvjete da vjerovnici daju novu, svježu likvidnost u dva navrata.

Istaknuo je i uvjerenje da će prva tri mjeseca, tijekom kojih su angažirani međunarodni pravni savjetnici, savjetnici za poslovno i financijsko restrukturiranje i revizori "biti dobar preduvjet za sam proces restrukturiranja, koje će uslijediti u vremenu pred nama, gdje će se koncentrirati na maloprodaju kao jedan od temeljnih elemenata poslovanja, na prehrambene kompanije i poljoprivrednu proizvodnju, koja također čini veliki dio aktivnosti".

Dodao je i to da nadležne državne institucije, odnosno pravosudna tijela provode svoje aktivnosti i da će i taj proces "kroz određeno vrijeme izgledno rezultirati nekim konkretnim rezultatima, ali to nije na Vladi komentira".

XS
SM
MD
LG