Dostupni linkovi

Nastavljeni pregovori o zahtevima radnika Fiata


Sa pregovora juče
Sa pregovora juče

Pregovori rukovodstva i Štrajkačkog odbora kompanije Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu nastavljeni su danas u Beogradu uz posredovanje Vlade Srbije.

Prva runda današnjih razgovora je završena, a za podne je najavljen početak druge runde.

Pregovori u Vladi Srbije o zahtevima radnika FCA, koji štrajkuju od 27. juna i traže povećanje zarada, bonuse efikasnosti, bolje uslove poslovanja i obezbeđivanju noćnog prevoza za radnike koji ostaju prekovremeno počeli su u sredu.

Uslov za početak pregovora bio je da radnici prekinu štrajk i da se vrate u pogone, što je dogovoreno 19. juna u Kragujevcu na sastanku premijerke Ane Brnabić i štrajkačkog odbora fabrike.

U pregovorima, pored premijerke, učestvuju i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević, a u ime Fiata generalna direktorka fabrike FCA Silvija Verneti.

U jučerašnjim pregovorima dogovoreno je da se organizuje komisija u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, koja će uraditi analizu svih procesa rada u kragujevačkoj fabrici automobila radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka.

Dogovoreno je i da se o svakom od zahteva radnika posebno razgovara u narednim danima, a danas bi trebalo da se razmotre opcije za obezbeđivanje nadoknade za radnike koji ostaju prekovremeno na poslu u toku noći.

Većinski vlasnik fabrike je italijanski Fiat, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

Juče je nastavljena i proizvodnja fijata 500L, a prema nezvaničnim informacijama u dve smene, proizvedeno je više od 800 vozila.

Proizvodnja se i danas nesmetano odvija, a počele su da rade i kooperantske kompanije u Industrijskoj zoni “Grošnica”, koje matičnu fabriku snabdevaju delovima za ugradnju u nova vozila.

XS
SM
MD
LG