Dostupni linkovi

Radnici i uprava Fiata nastavljaju pregovore sutra


Pregovori u Vladi

Pregovori predstavnika Vlade, kompanije Fiat Krajsler automobili i članova Štrajkačkog odbora Fiata za danas su završeni i nastavljaju se sutra.

Iz Vlade je saopšteno da su predstavnici kompanije "izrazili spremnost organizovanja posebne komisije, u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, a koja će imati za cilj da izvrši analizu svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka".

"Oni su istovremeno naglasili da će razmotriti opcije za obezbeđivanje nadoknade za radnike koji ostaju prekovremeno u toku noći, ali će se o tome detaljnije razgovarati već u toku sutrašnjeg dana", navedeno je u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić je apelovala na obe strane da se u narednim danima razgovara o svim mogućim opcijama koje bi bile na zadovoljstvo svih strana.

Posle razgovora u zgradi Vlade Srbije, koji su sa kraćom pauzom trajali četiri sata, novinarima su se obratili samo predstavnici Štrajkačkog odbora koji su rekli da se pregovori nastavljaju sutra.

"Razgovori su krenuli, idu u konstruktivnom smeru i sutra se nastavljaju", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora FCA Zoran Marković.

Druge detalje nije saopštio.

"Krenuli smo u neke pregovore, da konstruktivno nađemo rešenje i izlaz iz ove situacije i stvano smo se dogovorili da ne dajemo izjave", dodao je Marković.

Zahtevi radnika se pre svega odnose na povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Na pitanje šta je tokom pregovora bilo najproblematičnije, Marković je rekao da "nema problematičnih pitanja" i da će sva "biti rešena u pregovorima".

Menadžment Fiata se nije oglasio.

Predsednik Šrajkačkog odbora FCS Zoran Marković bez detalja o prvom danu pregovora
Predsednik Šrajkačkog odbora FCS Zoran Marković bez detalja o prvom danu pregovora

Štrajkački odbor kompanije Fiat Krajsler automobili doneo je, nakon sinoćnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, odluku da prekine generalni štrajk započet 27. juna i jutros je, posle tronedeljne pauze, obnovljena proizvodnja „fiata 500L“.

Premijerka Ana Brnabić je najavila da će na pregovorima insistirati da se svi zahtevi štrajkača ispune.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, nakon razgovora sa predstavnicima Štrajkačkog odbora u Kragujevcu da je proteklih dana imala razgovore sa Silvijom Verneti i sa Alfredom Altavilom koje je zamolila za strpljenje dok se ne vidi šta će biti u FCA, dodajući da će se i ona lično još više posvetiti Fiatu zbog njegove važnosti za Srbiju.

„Zato što je Fiat važan za Srbiju, važan je za Kragujevac i za ove radnike, važan je za kooperante ali i za nas kao Vladu. Važan je za ekonomiju Srbije i zbog toga ću se i ja kao predsednica Vlade više posvetiti Fiatu, jer to dugujem svim ovim ljudima“, istakla je premijerka.

Ona je izrazila nadu da će svi radnici FCA razumeti nastojanja Vlade da pomogne u rešavanju ove krize koja je tri nedelje potresala Kragujevac, ali i Srbiju, navodeći da će danas u Vladi Srbije početi pregovori između predstavnika Štrajkačkog odbora i Fiata.

„Važno je da nismo isteravali taj srpski inat i da smo svi zajedno pokazali ozbiljnost“, navela je Brnabić.

I predsednik Štrajkačkog odbora FCA Zoran Marković očekuje razumevanje radnika jer je uveren da će pregovori na kraju dati dobar rezultat.

„Ovakva odluka je doneta jer Skupština Samostalnog sindikata FCA želi da Fiat i dalje uspešno posluje u našem gradu. Ovo nije poraz kako će to neki da predstavljaju. Jeste ovo presedan u sindikalnoj borbi da sindikat prkida štrajk bez postignutog dogovora, ali sa mogućnošću da pregovara i dobije sve ono za šta smo se borili i verrujem i nadam se da će do toga doći“, rekao je Marković.

On je poručio da je želja svih da Fiat nastavi da uspešno posluje u Srbiji, ali da i on, kao i druge strane kompanije, poštuju domaće zakone.

„Ovo je bio jedinstveni štrajk u jednoj multinacionlnoj kompaniji u kome su radnici bili izuzetno jedinstveni. Moramo da nateramo kompaniju Fiat i sve ostale kompanije da poštuju propise Republike Srbije i na tom ćemo istrajati do kraja“, poručio je Marković.

On je istakao da danas neće biti najavljenog protesta ispred Skupštine grada Kragujevca i pozvao sve radnike prve smene da se vrate poslu na svojim radnim mestima.

XS
SM
MD
LG