Dostupni linkovi

Ruski ambasador pozvan na razgovor u Berlinu


Turska ambasada u Berlinu
Turska ambasada u Berlinu

Njemačko minitarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas na razgovor turskog ambasadora u Berlinu nakon određivanja pritvora njemačkom aktivisti za ljudska prava u Turskoj.

Ministarstvo je takođe najavilo da će šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel prekinuti odmor i da će sutra imati hitne konsultacije o potezima koje treba preduzeti "zbog dramatičnog jačanja" represivnih mjera u Turskoj.

"Postalo je potrebno da turska vlada odmah i direktno shvati negodovanje i nerazumijevanje njemačke vlade kao i naša jasna očekivanja kada je riječ o slučaju Petera Štojdnera, ovog puta u diplomatskom okruženju", rekao je portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Šefer.

Njemačka vlada zatražila je da se odmah oslobodi Peter Štojdtner, kome nije dozvoljeno da dobije konzularnu pomoć, a predstavnik Turske vlade rekao je da će ta poruka odmah biti prenesena, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ambasador zna da smo vrlo ozbiljni po ovom pitanju koje ne može da se odlaže, izuzetno je hitno", dodaje se u saoštenju.

Deset turskih aktivista za ljudska prava, među kojima i direktorka Amnesti Internešenala za Tursku Idlil Ester, uhapšeno je 5. jula, zajedno sa dva strana predavača, jednim Šveđaninom i Nijemcem Peterom Štojdnerom, koji rade za razne projekte te organizacije u svijetu.

Turski sud juče je odlučio da njih šestoro zadrži u zatvoru, optužujući ih da su počinili "zločin u ime terorističke organizacije". Taj izraz turska vlada najčešće koristi za aktiviste bivšeg imama Fetulaha Ggulena koji je optužen da je podstakao propali puč 15. jula prošle godine, ali i na kurdske separatiste iz partije PKK.

XS
SM
MD
LG