Dostupni linkovi

Split obranjen od požara


Danas više ne puše snažna bura, koja je jučer kumovala brzom širenju požara

U požarima od Splita do Omiša izgorjelo je oko 4.500 hektara borove šume, obrađenog zemljišta, makije i trave. Split je sinoć obranjen, a požar je aktivan još kod Strožanca kojeg od 6.20 ujutro nadlijeću kanaderi, kojima se oko 7.30 pridružio i jedan air-tractor.

Vatra je osim Strožanca, gdje je noćas izgorjelo i nekoliko kuća, još aktivna i u drugim dijelovima općine Podstrana, istočno od Splita prema Omišu, kao i u Srinjinama, najistočnijem naselju na području grada Splita. Također, gori i u Tugarama, najzapadnijem naselju općine Omiš. Danas više ne puše snažna bura, koja je jučer kumovala brzom širenju požara.

Domaćim vatrogascima, od kojih je pet tijekom jučerašnjeg dana sa lakšim povredama dovezeno u Klinički bolnički centar Split, pridružili su se jučer vatrogasci iz Koprivnice, Ogulina, Karlovca, Zagreba i drugih gradova, pripadnici Hrvatske vojske i građani.

Danas stiže još preko 100 zagrebačkih vatrogasaca sa 27 vozila, a stižu i vatrogasci iz Međimurja, Hrvatskog zagorja i sa Kvarrnera.

Sinoć oko 23 sata u gašenje požara uključila se i veća grupa Torcidaša (navijačke skupine Hajduka), a prema Splitu krenuli su i navijači Dinamovih Bad Blue Boysa i vinkovačkih Ultrasa. Oni su pred 2 godine zajednički pomagali na saniranju šteta od poplave u Slavoniji.

Gorjelo je i u Bilicama u šibenskom zaleđa, gdje je požar pod kontrolom.

Novoizabrani splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako grad Split i gradske službe nisu bili spremni. Na društvenim mrežama velika je ogorčenost na nadležne koji su morali organizirati kvalitetnu obranu od požara. Danas u Split stižu premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

XS
SM
MD
LG