Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Požari u Splitu pod kontrolom


Ilustracija

Glavni vatrogasni komandant Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina izjavio je da je Split siguran i da su svi požari stavljeni pod kontrolu.

Prethodno je požar nošen jakom burom zahvatio predvečer splitske četvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, gde su vojska, vatrogasci i građani pokušavali ugasiti buktinju, a vatra je došla do trgovačkog centra City Centra One koji je evakuiran.

Reporterka N1 sa lica mjesta je izvjestila da u Žrnovnici gore kuće.Počela je evakuacija u zaseoku Čažin Dolac kod Tugara.

Zatvorena je i državna cesta D8, izlaz iz Splita prema Podstrani. Prethodno je zatvorena i brza cesta Solin - Klis, potvrdila je policija.

Stotine vatrogasaca, vojnika i mještana brojnih naselja uz hrvatsku obalu, koja su zahvatili veliki požari, bore se cijeli dan s vatrom koja stalno mijenja smjer zbog bure. Više mjesta u Dalmaciji je u plamenu, a najgore je između Omiša i Splita, javljaju hrvatski mediji.

Vatra je sinoć, oko sat vremena nakon ponoći, buknula u Tugarama blizu Omiša, a jutros se proširila na Srinjine, Sitno Gornje i Donje te na planinu Mosoru na kojoj se vatrogasci već satima bore protiv požara.

Najveći je problem bura koja svake minute širi vatru u svim pravcima.

Vatrogascima koji spašavaju kuće, ljude i imovinu pridružila se i vojska. Vojnim helikopterima stotinjak vojnika je prebačeno do ratne luke Lora u Splitu. Oni su se u posljepodnevnim satima uputili u Žrnovnicu odakle se vatra krenula širiti i prema Mravincima.

Vatru u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem smirili su kanaderi, ali je stanje i dalje teško. U ovim naseljima je opožarena velika površina, vatra je stigla do kuća , neki objekti su nagorjeli, a neke stare kuće potpuno izgorjele, javlja Klix.ba.

Kanaderi jutros nisu mogli letjeti zbog jakih turbulencija iznad Splita i Omiša, pa su gasili vatru na drugim požarištima na Hvaru. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, kanaderi su se danas poslije podne uspjeli uzdignuti iznad požarišta kod Splita.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović je rekao kako je stanje na terenu jako ozbiljno, ali kako su su vatrogasci i građani dobro organizirani.

XS
SM
MD
LG