Dostupni linkovi

Crna Gora traži pomoć EU u gašenju požara, izgorjela kuća na Cetinju


Vatrogasci na Luštici 17. jula 2017.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore uputilo je zahtjev EU za međunarodnu pomoć zbog požara u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore.

Na Cetinju je izgorjela kuća, Danilovgrad čeka dolazak protivpožarnog voza Željeznice Crne Gore, a u Nikšiću vatrogasci drže liniju vatre dalje od kuća, javlja izvještač RTCG.

Iz Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada navode da je požar u naselju Lopate u Piperima ugašen u potpunosti, kao i požar u Ponarima koji je prijetio da ugrozi domove u podnožju tog naselja. Požar velikih razmjera zahvatio je i brdo Ljubović u Podgorici, ali je lokalizovan.

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore saopšteno je da je najteža situacija na poluostrvu Luštica, gdje su angažovani i avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a, a gašenje požara iz vazduha povremeno otežava jak vjetar.

"Situacija na hercegnovskom dijelu Luštice je i dalje kritična, a vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog pomažu kolege iz Plava i Rožaja", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o opštini Tivat, skoro sve raspoložive ekipe su angažovane na gašenju požara na Luštici, gdje na Rtu Veslo brane kuće, dok jedna prati situaciju u mjestu Rose.

U mjestu Rose i Radovići nalazi se ljudstvo i vozila Vojske Crne Gore.

Prijavljen je jedan požar u brdu ka Paštrovićima, čije je gašenje otežano zbog nepristupačnog terena, ali nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

Na teritoriji Podgorice aktivan je požar u Omerbožovićima, dok je tokom dana bilo aktivno nekoliko manjih požar, koji su uspješno lokalizovani, uključujući požar na brdu Ljubović.

Luštica zahavaćena požarom
Luštica zahavaćena požarom

U opštini Cetinje aktivan je požar na Velestovu, Lastvi i Trešnjevu, gdje je izgorjela jedna kuća, dok jak vjetar koji trenutno puše ubrzava širenje vatre.

Na teritoriji opštine Danilovgrad aktivan je požar u mjestu Zagorak, gdje se zapalila trava i nisko rastinje uz prugu, dok su u Nikšiću aktivna dva požara - na Glavi Zete, te u mjestu Broćanac Viluški, gdje se vatra širila prema kućama.

Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća.

XS
SM
MD
LG