Dostupni linkovi

Crna Gora traži pomoć EU u gašenju požara, izgorjela kuća na Cetinju


Vatrogasci na Luštici 17. jula 2017.
Vatrogasci na Luštici 17. jula 2017.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore uputilo je zahtjev EU za međunarodnu pomoć zbog požara u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore.

Na Cetinju je izgorjela kuća, Danilovgrad čeka dolazak protivpožarnog voza Željeznice Crne Gore, a u Nikšiću vatrogasci drže liniju vatre dalje od kuća, javlja izvještač RTCG.

Iz Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada navode da je požar u naselju Lopate u Piperima ugašen u potpunosti, kao i požar u Ponarima koji je prijetio da ugrozi domove u podnožju tog naselja. Požar velikih razmjera zahvatio je i brdo Ljubović u Podgorici, ali je lokalizovan.

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore saopšteno je da je najteža situacija na poluostrvu Luštica, gdje su angažovani i avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a, a gašenje požara iz vazduha povremeno otežava jak vjetar.

"Situacija na hercegnovskom dijelu Luštice je i dalje kritična, a vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog pomažu kolege iz Plava i Rožaja", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o opštini Tivat, skoro sve raspoložive ekipe su angažovane na gašenju požara na Luštici, gdje na Rtu Veslo brane kuće, dok jedna prati situaciju u mjestu Rose.

U mjestu Rose i Radovići nalazi se ljudstvo i vozila Vojske Crne Gore.

Prijavljen je jedan požar u brdu ka Paštrovićima, čije je gašenje otežano zbog nepristupačnog terena, ali nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

Na teritoriji Podgorice aktivan je požar u Omerbožovićima, dok je tokom dana bilo aktivno nekoliko manjih požar, koji su uspješno lokalizovani, uključujući požar na brdu Ljubović.

Luštica zahavaćena požarom
Luštica zahavaćena požarom

U opštini Cetinje aktivan je požar na Velestovu, Lastvi i Trešnjevu, gdje je izgorjela jedna kuća, dok jak vjetar koji trenutno puše ubrzava širenje vatre.

Na teritoriji opštine Danilovgrad aktivan je požar u mjestu Zagorak, gdje se zapalila trava i nisko rastinje uz prugu, dok su u Nikšiću aktivna dva požara - na Glavi Zete, te u mjestu Broćanac Viluški, gdje se vatra širila prema kućama.

Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća.

XS
SM
MD
LG