Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici Fiata u protestnoj šetnji


U kompaniji Fiat Krajsler automobili u Kragujevcu i dalje je u toku potpuna obustava rada, a nekoliko stotina radnika druge smene kenulo je oko 11 časova u protestnu šetnja od fabrike do Skupštine grada gde će gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću predati pismo za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Njihove kolege iz prve smene nastavili su generalni štrajk u fabrici, kako ne bi trpeli posledice zbog napuštanja fabrike u toku radnog vremena.

Tokom protestne šetnje, štrajkači skandiraju “radnici su robovi”, “zakone treba poštovati” i nose transparente na kojima piše “kapitalizam ne”, “nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “fabrike radnicima” i “bunt”.

Štrajkači su nezadovoljni zato što Vlada Srbije juče nije usvojila zaključak kojim bi im garantovala da neće snositi posledice ukoliko štrajk bude nastavljen i posle pregovora.

“Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković,kaže za RSE da na jučerašjoj sednci Vlade nije usvojen zaključak koji je bio dogovoren. Vlada je juče, svesno ili nesvesno, izigrala radnike tako da danas organizujemo protestnu šetnju do Skupštine grada da bi gradonačelniku pdali pismo za predsednika države pošto vidimo da ni Vlada ni ministarstvo nisu realizovali dogovor postignut sa štrajkačkim odborom”, kaže Marković.

Štrajk u Fiatu: Radnici nikoga ne zanimaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

On dodaje da se štrajkači nadaju da će biti pronađeno rešenje za njihov štrajk i da će obe strane konačno sesti za pregovrački sto.

“Mi se još uvek nadamo i pružili smo ruku državi za uključenje najviše instance, jer je država vlasnik 33 odsto, a Fiat 67 odsto kapitala fabrike. Međutim, kao građani ne dozvoljavamo da Fiat krši propise Republike Srbije. Stvorili smo bunt i veru da svako ko posluje u Srbiji mora da poštuje njene zakone”, ističe naš sagovornik.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna, od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

XS
SM
MD
LG