Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen producent filma o pokušaju puča u Turskoj


Ilustracija

Producent filma o prošlogodišnjem pokušaju puča u Turskoj, Ali Avci uhapšen je zbog sumnje da je povezan s vjerskim učiteljom Fethullahom Gulenom kojeg turske vlasti smatraju organizatorom neuspjelog puča, javlja Reuters.

Avci je producent biografskog filma "Šef", o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, koji se pojavio u martu, a film "Buđenje", o pokušaju državnog udara 15. jula prošle godine, još nije prikazan.

Premijera filma bila je predviđena za subotu na dan komemoracije za 249 osoba stradalih 15. jula prošle godine prilikom neupsješnog pokušaja puča.

Prema turskim medijima trejleru filma "Buđenje" vidi se kada pučisti ubijaju Erdoganovu porodicu i saradnike, kao i kadar u kojem je Erdoganu uperen pištolj u glavu dok se on moli. Flim je prema turskim medijim izavao uzbunu u javnosti.

Avci je uhapšen kod kuće, zajedno s jednim bjeguncem, osumnjičenim da je koristio aplikaciju za slanje zaštićenih poruka ByLock, koju navodno koriste članovi mreže Fethullaha Gulena, nekadašnjeg blikog prijatelja turskog predsjednika koji živi u SAD i koji negira umiješanost u pokušaj puča.

Gulen je u intervju za Reuters ove sedmice izjavio da nema planova da napušta SAD., ali i da će prihvatiti ekstradiciju ako Vašington prihvati zahjev Anakre da ga preda.

Od neuspjelog julskog puča i proglašenja vanrednog stanja u Turskoj je uhapšeno više od 47.000 ljudi, otpušteno je oko 100.000 državnih službenika, uključujući 4,200 sudija i tužilaca.

Zaštitnici ljudskih prava u zemlji i svijetu više puta su protestovali zbog toga što vlasti koriste vanredno stanje uvedeno nakon pokušaja puča da uguše sve disidente.

Inače prethodni film Avcija nazvan "Šef" izašao je u martu uoči referenduma kojim su Erdoganu omogućene prakatično neogranične predsjedničke ovlasti.


XS
SM
MD
LG