Dostupni linkovi

Đukanović: Rovovski rat evropske vizije i balkanske političke matrice


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da su Crna Gora i Zapadni Balkan samo moneta za potkusurivanje u igrama velikih na globalnoj sceni.

U intervjuu za Dnevne novine, povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, on je kazao kako Rusija pokušava da utiče na dešavanja u Crnoj Gori i regiji ne samo zbog crnogorskog članstva u NATO ili EU.

"Nego da bi Evropi i svijetu pokazala svoje nabildane političke mišiće iz Ukrajine, Gruzije, Sirije. I poručila da se bez nje ne može odlučivati o evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da se u Crnoj Gori i dalje vodi "rovovski rat između protagonista evropske vizije i pristalica tradicionalne balkanske političke matrice zbog koje je ta zemlja, zajedno s drugim balkanskim zemljama, zaostala tako daleko od nivoa evropske razvijenosti".

Crnoj Gori i regiji je stoga, kako je naveo, potreban istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama osigurati uvođenje evropskih standarda.

"Samo tako će u doglednoj budućnosti i zapadni Balkan biti organski dio evropskog sistema vrijednosti. Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi", kazao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG