Dostupni linkovi

Kandidat za direktora FBI: Istraga o Rusiji, ne 'lov na vještice'


Christopher Wray tokom saslušanja pred senatskim Odborom za pravosuđe
Christopher Wray tokom saslušanja pred senatskim Odborom za pravosuđe

Kandidat predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa (Tramp) za direktora američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray (Kristofer Rej) odbacio je predsjednikov stav da je istraga o navodnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore "lov na vještice".

Wray je rekao tokom saslušanja pred senatskim Odborom za pravosuđe da neće dozvoliti da politika utiče na rad Biroa, te da će se povući ukoliko predsjednik od njega zatraži ikakav nezakonit potez.

"Neću dopustiti da na rad FBI-ja utiče bilo šta osim činjenica, zakona i nepristrasne težnje pravdi", istakao je Wray.

On se zakleo na vjernost Ustavu SAD-a i vladavini prava, te naglasio da će slijediti tu obavezu "bez obzira na iskušenja".

Christopher Wray je odabran za nasljednika Jamesa Comeya (Džejms Komi), kojeg je Trump iznenada smijenio u maju. Mandat direktora FBI-ja traje deset godina.

Danas se na Twitteru oglasio Donald Trump. U poruci je naveo: "Ovo je najveći lov na vještice u političkoj historiji. Ikada".

Istragu o umiješanosti Moskve u izbore u SAD-u i kontaktima Trumpovog izbornog tima sa Rusijom provode Ministarstvo pravosuđa, odnosno FBI sa specijalnim istražiteljom Robertom Muellerom i komiteti Kongresa i Senata.

XS
SM
MD
LG