Dostupni linkovi

Lideri Italije, Nemačke i Francuske: Potrebno ojačati EU


Emanuel Makron, Paolo Đentiloni i Angela Merkel u Trstu

Lideri Italije, Nemačke i Francuske, Paolo Đentiloni, Angela Merkel i Emanuel Makron saglasili su se danas u Trstu da je potrebna snažnija i jedinstvenija Evropska unija (EU), koja će se zajednički suočiti sa svim izazovima.

Nakon razgovora sa Merkel i Makronom, Đentiloni je rekao da je postignut napredak kada je u pitanju migratorna politika, ali da to nije dovoljno i dodao da teret moraju da podele sve države EU, prenela je italijanska agencija Ansa.

"Italija je uradila svoj deo u spasavanju i primanju (migranata), i nastaviće sa tim, ali u isto vreme pokušava da obezbedi da migratorna politika ne bude obaveza samo pojedinih zemalja, već svih u EU", rekao je premijer Italije.

Đentiloni je rekao da su Merkel i Makron potvrdili da je "potrebna kohezivnija i jača Evropska unija".

Nemačka kancelarka je rekla da "Evropa ne može da bude samo Evropa ekonomije, već i Evropa koja se ujedinjeno suočava sa svim izazovima", navodi Ansa.

Francuski predsednik je izrazio solidarnost sa Italijom, navodeći da Francuska "nije uvek činila svoj deo" kada su u pitanju izbeglice, ali da će "ubrzati procedure" i da će "uraditi svoj deo", ali i dodao da su ekonomski migranti i izbeglice "dve različite stvarnosti".

Govoreći posle samita zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije u sklopu Berlinskog procesa, Đentiloni je takođe rekao da ekonomski migranti i izbeglice "nisu fenomeni sa istim karakteristikama", ali da "ne treba ignorisati realnost velikih migracija" do kojih je došlo iz ekonomskih razloga, a ne rata.

XS
SM
MD
LG