Dostupni linkovi

Brisel: Grčka više ne krši budžetska pravila EU


Evropska unija saopštila je danas da Grčka više ne krši budžetska pravila Unije.

Predlog Evropske komisije da se okonča "procedura preteranog deficita" u odnosu na Grčku dolazi posle velikog poboljšanja u finansijama te zemlje nakon osam godina rezanja troškova i povećanja poreza i recesije koji su smanjili veličinu ekonomije za jednu četvrtinu i izazvali rast siromaštva i nezaposlenosti, prenosi AP.

"Ovo je simboličan momenat za Grčku. Ovo je kraj štednje, a to znači da nam sad treba strategija zasnovana na rastu, zapošljavanju i socijalnoj pravdi", rekao je komesar EU za finansije Pjer Moskovisi.

Grčka je bila pod lupom od 2009. kada se otkrilo da su njene javne finansije bile u mnogo gorem stanju nego što se pretpostavljalo, a budžetski deficit bio na mnogo većem nivou od dozvoljenih tri odsto.

Onemogućena da pozajmljuje novac, Grčka je prihvatila medjunarodnu pomoć od preko 300 milijardi evra. U zamenu za pomoć, niz grčkih vlada je uveo brojne mere štednje i ekonomskih reformi.

Moskovisi je rekao da je prekid nadzora dobra vest za finasijska tržišta i da je Grčka zemlja sa kojom se može poslovati.

"Grčka je sve pouzdanija. Može joj se verovati i mislim da je ovo jak signal investitorima", rekao je on.

Ako članice EU prihvate predlog Komisije, još će samo Francuska, Španija i Britanija ostati na spisku prekršilaca budžetskih pravila.

Početkom oporavka globalne ekonomije 2011, od tadašnjih 27 članica EU 24 se nisu pridržavale propisa.

XS
SM
MD
LG