Dostupni linkovi

Beograd: Skup u spomen žrtava genocida u Srebrenici održan uz provokacije desničara


Učesnici skupa su nosili transparent "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici"
Učesnici skupa su nosili transparent "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici"

Predstavnici Incijative mladih za ljudska prava upalili su večeras u Andrićevom parku u centru Beograda sveće kod fontane kako bi odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

Uz veliko policijsko obezbeđenje, učesnici skupa su nosili transparent "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" i table sa brojem 8.372 kako bi ukazali na broj žrtava tog zločina.

Istovremeno su se u Ulici kralja Milana okupili članovi desničarskih organizacija koji su predstavnike Inicijative mladih gađali hirurškim rukavicama napunjenim vodom, uzvikivali ime Ratka Mladića optuženika za genocid u Srebrenici, a pojedini su nosili zastavu sa likom lidera radikala Vojislava Šešelja.

Među okupljenima je bio i lider zabranjenog pokreta "Obraz" Mladen Obradović.

Beograd: Sveće za žrtve genocida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić kazala je da je važno u Beogradu održati kontinuitet obeležavanja zločina u Srebrenici i da je jasna poruka mladih ljudi koji kažu da neće dozvoliti da žrtve tog zločina budu zaboravljene.

Ona je ocenila da je stanje u Srbiji "iz godine u godinu sve gore" a da se to posebno vidi iz činjenice da su na komemoraciju u Potočare otišli samo predstavnici srpske opozicije.

Direktorka Inicijative mladih nije želela da komentariše provokacije oko skupa.

"Došli smo da izrazimo poštovanje i održimo pomen žrtvama koje su brutalno ubijene", kazala je za RSE Anita Mitić.

XS
SM
MD
LG