Dostupni linkovi

SAD i Katar potpisali sporazum o borbi protiv terorizma


Reks Tilerson sa katarskim ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohamedom bin Abdulrahman al-Tanijem
Reks Tilerson sa katarskim ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohamedom bin Abdulrahman al-Tanijem

SAD su danas potpisale sporazum o borbi protiv terorizma s Katarom, kojeg su arapske zemlje izolovale prošlog mjeseca, optužujući ga da podstiče međunarodni terorizam.

Memorandum o razumevanju je sa vlastima Katara u Dohi potpisao američki državni sekretar Reks Tilerson, koji je u posjeti Persijskom zaljevu kako bi pomogao u rješenju krize.

"Katar i Sjedinjene Države potpisali su memoradnum o razumijevanju, skicirajući njime buduće napore koje Katar može poduzeti kako bi ojačao njegovu borbu protiv terorizma i aktivno se bavio pitanjima finansiranja terorizma", rekao je novinarima Tilersonov stariji savjetnik R.C. Hammond, opisujući to kao ohrabrujući korak naprijed.

Tilerson je danas u Dohi razgovarao s zvaničnicima Katara tokom četverodnevne posjete Zaljevu, kako bi pokušao posredovati u rješavanju diplomatske krize.

Sastao se s emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, a zatim i s ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem.

Posjeta Dohi dolazi nakon sastanka sa emirom Kuvajta i drugim zvaničnicima u ponedjeljak.

"Pokušavamo da riješimo pitanje koje se odnosi ne samo na nas nego cijeli svijet", kazao je Tillersonu kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah.

Američki zvaničnici tvrde da Tillerson ne očekuje rješenje odmah te upozorava kako bi do njega moglo doći tek za nekoliko mjeseci. Ali, želi istražiti mogućnosti za početak pregovora.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kuvajt ranije su pozvali sve strane u zaljevskom sukobu da "hitno zaustave trenutnu krizu i riješe je što je prije moguće, dijalogom", prenijela je danas kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

Izjava je objavljena u vrijeme kada su Tillerson i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Sedvil boravili u Kuvajtu, koji je posrednik u sporu četiri zaljevske države i Katara, kojem su one nametnule blokadu.

Četiri države početkom prošlog mjeseca prekinule su diplomatske odnose i uvele sankcije Kataru. Optužuju Katar da "financira terorizam", što Katar opovrgava kao "neosnovanu optužbu".

Nedavno su objavile i listu od 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje medijske grupe Al Jazeere, kao preduvjet za ukidanje sankcija. Doha je odbila zahtjeve.

XS
SM
MD
LG