Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trumpu mlađem rečeno da je ruska vlada izvor informacija štetnih za Hillary Clinton


Donald Trump mlađi

Donaldu Trump mlađem je rečeno da je ruska vlada izvor informacija štetnih za Hillary Clinton, objavio je New York Times.

Navodeći tri anonimna izvora, Times je objavio da je publicist Rob Goldstone, koji je pomogao održavanju sastanka u junu 2016. godine, poslao e-mail najstarijem sinu predsjednika Donalda Trumpa, koji pokazuje da je Kremlj izvor potencijalno štetnih informacija i da mu se informacije daju kako bi se pomoglo njegovom ocu u pobjedi.

U e-mailu je Goldstone navodno kazao kako ruska odvjetnica Natalija Veseljnickaja tvrdi da ima informacije o navodnim nezakonitim doprinosima kampanji u Demokratskom nacionalnom odboru za koje smatra da bi Trumpu mlađem mogle pomoći.

Prema izvorima Timesa, e-mail ne pruža detalje o navodnom pokušaju Moskve da pomogne Trumpu.

Trump mlađi je priznao da se sastao s Veseljnickajom kako bi saznao štetne informacije o Hillary Clinton. Ali ovo je prvi podatak da mu je prije sastanka bilo rečeno da su informacije došle iz Kremlja u sklopu pokušaja da pomogne kandidaturu Donalda Trumpa.

Alan Futerfas, odvjetnik Donalda Trumpa mlađeg, rekao je Timesu da njegov klijent nije učinio ništa krivo i obećavao surađivati s istražiteljima.

Očekuje se kako će Trump mlađi biti pozvan pred Kongres kako bi svjedočio o sastanku s Veseljnickajom.

"Ovo je prvi put da je javnost vidjela jasne dokaze da su se članovi najužeg tima Trumpove kampanje sastajali s Rusima kako bi dobili informacije koje će naštetit Clinton", rekao je najviše pozicionirani demokrat u senatskom obavještajnom odboru, senator Mark Werner.

XS
SM
MD
LG