Dostupni linkovi

Žene u crnom predale žalbu Ustavnom sudu


Žene u crnom na protestu u Valjevu prije nego što su napadnute
Žene u crnom na protestu u Valjevu prije nego što su napadnute

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je da se sutra navršava tri godine od napada na njihove aktivistkinje u Valjevu i da je, s obzirom da počinici nisu sudski pocesuirani podnijela žalbu Ustavnom sudu Srbije.

U saopštenju je navedeno da su pri tri godine u Valjevu "pripadnici ekstremno deničarkih i navijačkih grupa" prilikom obilježavanja "godišnjice genocida u Srebrenici" povrijedili četvoro aktivistkinja i aktivista Žena u crnom i troje policijaca.

Navodi se i da i da je "epilog procesa pred pravosudnim organima Srbije da su zbog lošeg postupanja, kao i nepostupanja Višeg javnog tužilaštva i Višeg suda u Valjevu, počinioci oslobođeni".

"Iako je imao šansu da ispravi ove nepravilnosti, Apelacioni sud u Beogradu to nije učinio", već je potvrđivao odluke Višeg suda u Valjevu, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su takvim djelovanjem pravosudnih organa povrijeđena prava oštećenih na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije, kao i pravo na jednaku zaštitu prava pred sudovima i drugim državnim organima.

Žene u crnom su navele i da su zbog toga 23.juna 2017. uputile žalbu Ustavnom sudu.

XS
SM
MD
LG