Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija i Kina: Inicijativa za rješenje krize na Korejskom poluostrvu


Kim Jong-un u obilasku vojnih snaga

Rusija i Kina pokrenuće zajedničku inicijativu za rješavanje krize na Korejskom poluostrvu, koja naglašava potrebu za potpunom primjenom rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao da se u rezolucijama ne navodi samo zahtjev Pjongjangu da prekine sa nuklearnim i balističkim testovima, već da postoji potreba za nastavkom mirovnih pregovora i pronalaskom političkog i diplomatskog rješenja za trenutnu situaciju na Korejskom poluostrvu.

"Moskvi i Pekingu je jasno da su bilo kakvi pokušaji da se opravda rješavanje krize kroz sukobe neprihvatljivi i da mogu dovesti do nepredvidivih posljedica u regionu blizu Rusije i Kine", rekao je Lavrov i dodao da je gušenje privrede Sjeverne Koreje neprihvatljivo.

Lavrov je istakao da je zadatak denuklearizovati Korejsko poluostrvo, kao i da to ne treba iskoristiti da bi se promijenio državni sistem u Sjevernoj Koreji.

On je dodao da će Savjet bezbjednosti UN danas u Njujorku razgovarati o situaciji na Korejskom poluostrvu i sprovođenju ranije donesenih rezolucija, a da će Rusija i Kina predstaviti detalje svoje inicijative.

XS
SM
MD
LG