Dostupni linkovi

Arapske zemlje pooštravaju mjere protiv Katara


Katar od zalivskih zemalja dobio 13 zahteva i ocenio ih "nerazumnim" (Foto: Doha)
Katar od zalivskih zemalja dobio 13 zahteva i ocenio ih "nerazumnim" (Foto: Doha)

Saudijska Arabija i druge zemlje koje su blokirale veze sa Katarom neće ukinuti blokadu i nametnuće nove mjere, izjavio je saudijski ministar spoljnih poslova Aled el Džubeir.

On je nakon sastanka šefova diplomatija Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina rekao da je Doha odbila da ispuni zahtjeve koje su joj poslale zemlje Persijskog zaliva i da arapske zemlje žale zbog takve odluke katarskih vlasti.

Saudijski ministar je rekao da će situacija sa Dohom ostati takva kakva jeste sve dok katarske vlasti ne promijene svoju politiku na bolje i da će biti preduzete dodatne mjere protiv Katara, koje će biti u skladu sa međunarodnim zakonom.

Arapske zemlje su 5. juna prekinule diplomatske odnose sa Katarom kojeg optužuju za finansiranje terorizma, kao i zbog veza sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Potom su Kataru uputile spisak sa 13 zahteva, među kojima je zatvaranje medijske kuće al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar je u ponedjeljak Kuvajtu, kao posredniku u rješavanju zalivske krize, predao zvaničan odgovor na zahtjeve.

Prema navodima katarskih medija, Katar se složio da snizi nivo diplomatskih odnosa s Iranom i zatvori medijsku kuću al-Arabija s sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Katar je, prema tim navodima, odbacio mogućnost zatvaranja turske vojne baze i to obrazložio time da akti Savjeta zalivske saradnje ne zabranjuju takvu vrstu saradnje sa drugim zemljama.

Na zahtjev za gašenje al-Džazire, Katar je predložio susjedima da postupe recipročno i zatvore televizije poput Al-Arabije i Al-Hadata, obje u Emiratima.

XS
SM
MD
LG