Dostupni linkovi

Šef diplomatije Katara: Ne možemo ispuniti zahtjeve arapskih zemalja


Doha
Doha

Ministar spoljnih poslova Katara Muhamed bin Abdulrahman el Tani izjavio je danas da su zahtjevi iz ultimatuma arapskih zemalja nerealni i da ih Doha ne može ispuniti.

On je tokom zajedničke konferencije za novinare sa njemačkim kolegom Zigmarom Gabrijelom rekao da su vlasti u Dohi provjerile da li su zahtjevi iz ultimatuma arapskih zemalja u skladu sa međunarodnim pravom i utvrdile da nijedna suverena država ne bi mogla pristati na takve uslove.

"Bilo koji uslovi moraju da budu realni i dostižni, a zahtjevi koje smo mi dobili to nisu. Predmet ultimatuma nije terorizam, već ukidanje slobode medija, kršenje suvereniteta zemlje, kao i miješanje u spoljnu politiku države", istakao je Tani.

On je dodao da će Doha zadržati konstruktivan stav u krizi u Persijskom zalivu i da će postupati odgovorno "za razliku od onih koji su neprijateljski nastrojeni prema Kataru".

"Katar će podržati ravnopravan dijalog. Nebitno je koliko bude pokušaja da tenzije eskaliraju do sukoba, kriza će se riješiti isključivo za pregovaračkim stolom", zaključio je katarski ministar.

Katar je suočen sa blokadom arapskih susjeda, koji zahtjevaju da Doha smanji obim veza sa Iranom i da zatvori televiziju "Al DŽazira".

Kataru je juče produžen rok za 48 časova da ispuni zahtjeve.

XS
SM
MD
LG