Dostupni linkovi

Vozaču generalnog sekretara SDA BiH osam mjeseci zatvora


Jedna od sudnica sarajevskog suda
Jedna od sudnica sarajevskog suda

Vozač generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića, kojem se sudi za više krivičnih djela među kojima su primanje mita, protivzakonito posredovanje u zapošljavanju i nedozvoljeno držanje oružja, nagodio se sa Tužilaštvom i dobio osam mjeseci zatvora.

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je sporazum koji je Tužilaštvo Kantona Sarajevo potpisalo sa Zukićevim vozačem Seidom Fazlagićem i izrekao presudu kojom je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, prenosi Birn.

Fazlagić je priznao krivnju za krivično djelo pomaganja počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru, odnosno pet mjeseci.

Zukićev vozač uhapšen je u februare ove godine u okviru akcije Bosna, u okviru koje su ranije uhapšeni i Amir Zukić, te potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, te Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić i Esed Džananović.

Suđenje je počelo u maju ove godine, a optužnica tereti Amira Zukića i Safeta Bibića da su tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić.

Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su bile spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH. Nakon toga bi Amir Zukić, koristeći svoj uticaj preko Eseda Džananovića, bivšeg direktora Elektroprivrede BiH, realizovao nezakonita zapošljavanja u ovom preduzeću.

Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, potredsjednici SDA terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Optužnica koja ih tereti da su počinili krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja, je potvrđena 13. marta.

XS
SM
MD
LG