Dostupni linkovi

Vučić i Grabar Kitarović: Ove godine posjeta hrvatskih logoraša Stajićevu


Mjesto nekadašnjeg logora Stajićevo
Mjesto nekadašnjeg logora Stajićevo

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su da će bivši hrvatski logoraši ove godine moći posjatiti mjesto svog stradanja u selu Stajićevu u Srbiji.

"Dogovorili smo se da će se bivšim logorašima srbijanskih logora omogućiti odlazak ove godine u Stajićevo da u miru i dostojanstvu polože vijence i prisjete se teških trenutaka u razdoblju koje je iza nas i koje moramo zatvoriti", rekla je Grabar-Kitarović novinarima, nakon susreta sa Vučićem na marginama samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Stajićevo je bio sabirni logor u istoimeno selu blizu Zrenjanina u Srbiji u kojem su tokom proteklog rata držani hrvatski zatočenici.

Vučić je rekao da će Srbija finansirati obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića koja se nalazi u Petrovaradinu, u Srbiji.

Hrvatska predsjednica je dodala da će dvije zemlje nastaviti saradnju na osnovu Subotičke deklaracije, koju je hrvatska predsjednica potpisala sa Vučićem kada je bio na funkciji premijera i koja obuhvata problematiku unapređenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova, problema sukcesije i zajedničke politike prema izbjeglicama i terorizmu, te prema evropskim fondovima.

Subotička deklaracija, koju je hrvatska predsjednica potpisala s Vučićem, tada srbijanskim premijerom, obuhvaća problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova, problema sukcesije i zajedničke politike prema izbjeglicama i terorizmu te prema europskim fondovima.

XS
SM
MD
LG