Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lideri regije u Dubrovniku: Zajednički interes je evropska perspektiva


Lideri regije na Samitu u Dubrovniku

Uz mnoge razlike, zajedničko svim državama Zapadnog Balkana, na čemu treba zajednički raditi, je evropska perspektiva, poruka je većine lidera država regiona koji su se okupili u Dubrovniku, na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

"Svaka od zemalja odabrala je vlastiti put, ali na ovaj ili onaj način imamo zajedničku evropsku perspektivu", rekla je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske, države koja na Samitu u Dubrovniku predaje Sloveniji predsjedavanje ovim procesom.

Predsjednica Hrvatske kazala je u uvodnom obraćanju da Evropska unija mora biti usredsređena na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i nastavi politiku proširenja.

Kad je u pitanju evropski put zemalja Zapadnog Balkana, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je neophodno da zemlje regiona urade svoj dio posla, prvenstveno na popravljanju međusobnih odnosa, dodavši da je to posebno važno za BiH, jer dobri odnosi u regionu znače stabilnost BiH.

On je ocijenio i da je za sigurnost regiona izuzetno važna zajednička borba protiv ekstremizma i nasilnog radikalizma, te izrazio zadovoljstvo što se i u BiH o toj temi govori otvorenije nego u prethodnom periodu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao kako ta država želi da bude pouzdan partner zemalja regiona, kako bi kroz dalji proces reformi okončala pregovore o članstvu u EU.

On je istakao da je neophodno naglasiti posvećenost duhu međusobnog povjerenja, kako bi se osigurala stabilnost u regionu, te dodao da podržava dalje jačanje parlamentarnog i šireg političkog dijaloga u regionu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači takođe je ocijenio kako je ulazak u Evropsku uniju i NATO ključ mira i stabilnosti u budućnosti.

"Suprotno činjenici da još imamo ne tako lake izazove u našem regionu, mislim da su poslednji događaji dali razloga za optimizam u to da stvari opet mogu ići u pravom pravcu", rekao je Tači, obraćajući se predsednicima država.

"Poruka je jasna – mi želimo EU zbog vrednosti koje ona predstavlja i privrednih mogućnosti koje pruža. Ovo je najbolja poruka za region, iz regiona, međutim i za EU i NATO", naveo je Tači.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas u Dubrovniku za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je takođe stigao na Samit, priredila radni ručak na kojem su razgovarali o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

Vučić je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Srbije "kičma odnosa u Jugoistočnoj Evropi" i da napreduju.

"Ako se mi dogovorimo o funkcionisanju, budućnost će biti odlična", rekao je predsjednik Srbije u intervjuu za TVN1 koji je dao u Dubrovniku.

On je rekao i da je Srbija na "čvrstom evropskom putu", ali da to ne zavisi samo od nje, već i od onih koji treba da je "puste da uđe u EU".

XS
SM
MD
LG