Dostupni linkovi

Potvrđena upotrebu sarina u napadu u Siriji


Protesti u Turskoj zbog napada u provinciji Idlib

Istraga međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je nervni gas sarin upotrebljen u napadu 4. aprila na Kan Šeikun u Siriji u kome je život izgubilo više od 90 ludi.

Organizacija je potvrdila nalaze istrage u saopštenju izdatom danas, bez utvrđivanja ko je odgovoran.

U napadu na Kan Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib umrlo je više od 90 ljudi, među kojima i žene i deca. Napad je izazvao osude širom sveta posle objavljivanja potresnih snimaka na kojima su prikazana deca kako se tresu. Generalni direktor OPCW-a Ahmed Uzumku osudio je napad kao "zločin" i rekao da "počinioci moraju da odgovaraju".

Nalaz istrage će se koristiti kao baza na osnovu koje će zajednički tim UN i OPCW proceniti ko je odgovoran.

Zapadne zemlje optužile su vojsku predsednika Bašara el Asada za napad, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile te hemikalije.

Kao odgovor američki predsednik Donald Tramp odobrio je napad krstarećim raketama na sirijsku bazu Al Šarjate u noći 6. na 7. april.

Zajednička komisija UN i OPCW već je ranije zaključila da su snage sirijske vlade izvele napade hlorom 2014. i 2015. Komisija je takođe procenila da je grupa Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) koristila iperit 2015. godine.

Tramp je u ponedeljak upozorio vlasti Bašara al Asada da ponovo ne posegnu za upotrebom gasa u ratu u zemlji. Američki ministar odbrane Džim Matis rekao je juče da je to upozorenje ozbiljno shvaćeno.

Istražitelji nisu posetili mesto napada, smatrajući da je suviše opasno, već su analizirali uzorke žrtava i preživelih i intervjuisali svedoke. OPCW je naveo u saopštenju da je upotrebljena rigorozna metodologija koja je uzimala u obzir usaglašavanje između iskaza svedoka, istrage dokumenata i drugih podataka i karakteristike uzoraka koje je obezbedila sirijska vlada.

XS
SM
MD
LG