Dostupni linkovi

Asad: Izmišljotina da smo upotrebili hemijsko oružje


Bašar el-Asad
Bašar el-Asad

Sirijski predsednik Bašar el-Asad kazao je da je “navodni napad” hemijskim oružjem prošle sedmice u provinciji Idlib, za šta je optužena njegova vlada, “100-procentna izmišljotina”, kako bi se opravdao napad SAD krstarećim raketama.

"Naš utisak je da Zapad, pre svega SAD, tesno sarađuje sa teroristima. Oni su izmislili čitavu priču kako bi imali povod za napad", rekao je Asad u prvom intervjuu nakon napada SAD krstarećim raketama na vazduhoplovnu bazu Šajtat u Siriji.

On je u intervjuu Frans presu istakao da je sirijska vojska predala svo hemijsko oružje nakon sporazuma 2013. sa međunarodnom zajednicom, a Rusija je bila garant njegovog sprovođenja, te da ne bi koristila zabranjeno oružje.

Asad tvrdi da sirijska avijacija nije ozbiljnije oštećena američkim napadima, ali da ne treba isključiti nove udare po nalogu Vašingtona.

SAD i njegovi saveznici tvrde da je sirijska armija izvela pomenuti napad u kome je poginulo najmanje 80 civila, od toga 31 dete.Međutim, Asad tvrdi da su dokazi došli od “ogranka Al-kaide”.

“Nije jasno gde se i da li se to uopšte desilo, jer kako možete da utvrdite verodostojnost video snimka? Sada je u opticaju mnogo lažnih videa”.

On tvrdi da mesto u kome se napad, navodno, desio, nema nikakvu stratešku važnost i trenutno se u njemu ne vode borbe.

“Ova priča ni u kom slučaju nije uverljiva”.

Organizacija za sprečavanje upotrebe hemijskog oružja (OPCW) počela je istragu ovog incidenta, ali je Rusija u sredu blokirala Rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva od sirijskih vlasti da sarađuju.

Asad je kazao da može da “dopusti samo istragu koja je nepristrasna, da će u njoj učestvovati predstavnici zemalja koje su objektivne kako bismo osigurali da se ovaj slučaj neće iskoristiti za politiziranje”.

OPCW optužuje Asadovu vladu da je koristila hemijsko oružje, uključujući i hlorin, u najmanje dva napada 2014. i 2015.

XS
SM
MD
LG