Dostupni linkovi

Simatović zatražio od Haga privremenu slobodu


Franko Simatović

Odbrana nekadašnjeg funkcionera Državne bezbjednosti Srbije Franka Simatovića zatražila je od Haškog tribunala da ga pusti iz pritvora u Ševeningenu na privremenu slobodu u toku ljetnje pauze u radu tog suda, odnosno od 21. jula pa do kraja pauze.

Simatovićevi branioci su u zahtjevu podsjetili da se Simatović i prvi put dobrovoljno predao Tribunalu, kao i da se svaki put odazivao svim pozivima suda da se vrati u pritvorsku jedinicu sa privremene slobode.

Branioci su naveli i da će od Vlade Srbije tražiti da pruži garancije za boravak Simatovića u Srbiji, te da će ljetnju pauzu u radu suda iskoristiti za pripremu odbrane, saopšteno je iz Haga.

Simatoviću je zajedno sa Jovicom Stanišićem, 13. juna počelo ponovljeno suđenje zbog optužbi da su počinili ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Simatović i Stanišić negiraju krivična djela za koja su optuženi.

Simatović i Stanišić su nakon prvog suđenja u maju, 2013. godine, oslobođeni svih optužbi, ali je Žalbeno vijeće Tribunala tu odluku ukinulo 15. decembra 2015. godine i naložilo da im se suđenje ponovi po svim tačkama optužnice.

XS
SM
MD
LG