Dostupni linkovi

Kina porinula razarač najnovije generacije


Kineski razarač, ilustrativna fotografija
Kineski razarač, ilustrativna fotografija

Kineska mornarica je danas porinula najmoderniji razarač domaće proizvodnje, u vreme sve većeg nadmetanja s drugim pomorskim silama kao što su SAD, Japan i Indija.

Prvi brod "Tip 055" od 10.000 tona porinut je u šangajskom brodogradilištu Djiangnan, saopštila je mornarica.

U saopštenju se navodi da je brod opremljen najnovijim protivvazdušnim, protivraketnim, protivbrodskim i protivpodmorničkim odbrambenim sistemima. Veruje se da Kina planira da u službu stavi četiri takva broda.

"Porinuće broda označava novu etapu u kineskom razvoju razarača", piše u saopštenju.

"Tip 055" je značajno veći od drugog kineskog modernog razarača "Tip 052". Iako je nekada bila veoma zavisna od strane tehnologije, Kina je u aprilu porinula prvi nosač aviona potpuno domaće proizvodnje, zasnovan na starijem ukrajinskom modelu.

Kineska mornarica je u procesu širenja i smatra se da će do 2020. imati više od 260 bojnih brodova, podmornica i brodova za podršku, navodi vašingtonski Centar za pomorske analize. Tako će nekada velika razlika u brojnosti izmedju mornarica SAD i Kine na Pacifiku biti značajno smanjena.

Kina tvrdi da joj jaka mornarica treba za odbranu 14.500 kilometara dugačke obale, kao i važne pomorske trgovačke puteve.

XS
SM
MD
LG