Dostupni linkovi

Maršal bez trga


Božo Kovačević: Radi se o povijesnom revizionizmu (na fotografiji: pogled iz zraka na Trg maršala Tita, Zagreb)
Božo Kovačević: Radi se o povijesnom revizionizmu (na fotografiji: pogled iz zraka na Trg maršala Tita, Zagreb)

Kako bi dobio većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, bez koje su mu vezane ruke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pristao je na zahtjeve disidenata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih koji imaju pet od 51 zastupnika u Gradskoj skupštini, da se makne ime zagrebačkog Trga maršala Tita. Međutim, nakon što je dobio prst, Hasanbegović traži cijelu ruku.

"Očekujem početak pregovora. Konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine zakazano je za četvrtak, no čini mi se da to nije realno, s obzirom da se ozbiljni pregovori koji neće biti politikantstvo ne mogu dovršiti za dva dana. Dakle, ovo je bio ključni preduvjet za početak razgovora", rekao je Hasanbegović.

I dok socijaldemokrati najavljuju da će vratiti Titovo ime trgu čim se vrate na vlast, analitičari kažu kako se radi o povijesnom revizionizmu kojeg najviše pothranjuje Katolička crkva.

Oporbeni socijaldemokrati u Saboru su zatražili stanku kako bi poručili da je micanje imena Trgu maršala Tita osveta sljedbenika Ante Pavelića koji nikako da Josipu Brozu oproste što je porazio njihovog idola.

"A sada svoje Pavelićevih sljedbenika, koji se ni ne srame da to priznaju, ucjenjuju gradonačelnika Zagreba koji na to pristaje. Gledajte – promijenili ste ime Trgu žrtava fašizma, pa smo ga vratili nazad. I ovo ćemo vratiti nazad!", istakao je zastupnik SDP-a Nenad Stazić.

"Naziv Trg maršala Tita posljedica je činjenice da je on bio pobjednički lider u Drugom svjetskom ratu i kao što neki važan trg u Zagrebu treba nositi ime Franje Tuđmana, tako neki drugi važan trg treba nositi i Titovo ime", kaže za Radio Slobodna Europa politički analitičar liberalne vokacije Božo Kovačević.

Za njega je nedvojbeno jasno da se radi o povijesnom revizionizmu koji se hrani sa više strana, od kojih je najvažnija Katolička crkva u Hrvatskoj, koja se, podsjeća Kovačević, voli predstavljati kao protivnik svih totalitarizama.

"A pritom zanemaruje da je ona zdušno podržavala jedan od totalitarizama koji je obilježio 20. stoljeće. Trebamo se sjetiti konkordata Vatikana s Hitlerom, trebamo se sjetiti politike Vatikana za cijelog vremena trajanja nacizma u Europi. Isto tako, trebamo se sjetiti na koji se način Katolička crkva odnosila prema vlastima u NDH, a na koji način prema vlastima koje su uspostavljene nakon 1945.", ukazuje Božo Kovačević.

"Dvoličnost Crkve"

Katolička crkva i dalje ima dvostruka mjerila, naglašava Kovačević.

"Ako bi se Katolička crkva držala te svoje devize da je protiv svakog totalitarizma, onda bi vjerojatno rekla da ne smiju komunisti imati ulice, ali recimo niti Mile Budak ne bi smio imati ulice ni trgove po Hrvatskoj, a o tome Katolička crkva i lideri inicijative za promjenu imena Trga maršala Tita uopće ne govore", riječi su Kovačevića.

Ma koliko desnica svoja nastojanja, čija će žrtva po svoj prilici biti i ime jednog od najljepših zagrebačkih trgova, želi prikazati kao borbu demokracije protiv totalitarizma, to je potpuno pogrešna optika, kaže Kovačević.

"Kada politički predstavnici Republike Hrvatske govore da su oni protiv svakog totalitarizma, i kada se priklanjaju crkvenim prijedlozima za rješenje kurikularne reforme, onda je sasvim jasno da se oni ponašaju jednako dvolično kao i vodstvo Katoličke crkve. U ime navodne borbe protiv komunističkog totalitarizma, oni u stvari rade na zatiranju liberalnih tradicija u ovom društvu, i mislim da i ovu inicijativu za promjenu imena Trgu maršala Tita treba gledati u tom kontekstu, a ne kao borbu demokracije protiv totalitarizma", zaključuje Božo Kovačević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG