Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka: Za vikend 43 stepena, uvedene posebne mere


Postepen pad temperature u čitavoj Grčkoj se očekuje od ponedeljka, 3. jula

Meteorološka služba Grčke danas je izdala vanredno upozorenje na talas vrućine koja će za vikend dostići 43 stepena Celzijusa.

U unutrašnjosti Grčke temperatura će sutra, u sredu, porasti na 39 stepeni, u četvrtak na 40-41, u petak i subotu na 42, moguće i na 43 stepena. U nedelju će temperatura na zapadu Grčke biti 37-39, ali u ostalim krajevima unutrašnjosti biće 40-42 stepena Celzijusa, prenosi Beta.

U priobalju Grčke i na ostrvima se očekuje da u sredu i četvrtak temperatura bude 35 stepeni, u petak i subotu 36-38, u nedelju u priobalju na zapadu 33-35, a drugde 37-39 stepeni.

Postepen pad temperature u čitavoj Grčkoj se očekuje od ponedeljka, 3. jula.

Generalni sekretarijat Grčke za civilnu zaštitu je danas proglasio stanje pripravnosti i objavio niz preporuka za stanovništvo, što je učinila i Zdravstvena služba Atine.

Među njima su izbegavanje putovanja i gužve, laki obroci, često tuširanje, posebna terapijska uputstva za hronično obolele, naročito s bolestima pluća i srca.

Preporučuje se i provetravanje stanova i kuća noću, a zatvaranje i klimatizacija danju.

Regionalna uprava Atike, poluostrva na kojem je Atina, objavila je spisak klimatizovanih javnih zgrada u koje građani mogu da se sklone tokom talasa vrućine. Samo u centru Atine, od danas je otvoreno devet takvih zgrada.

XS
SM
MD
LG