Dostupni linkovi

Islamski vernici slave ramazanski Bajram


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta obilježavaju ramazanski Bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je u nedelju ujutro u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Bajram namaz je imamio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. On je, između ostalog, kazao da ''živimo u vremenu u kojem se istina baš i ne voli, ali i ne traži'.

"Budimo uz ljude u nevolji: uz slabe, siromašne i bolesne. Zaštitimo našu nejač i pružimo podstreka i priliku mladima. Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo. Zalažimo se za istinu, kada god vidimo da se želi naturiti laž. Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima", rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te dodao:

"Muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun!"

Bajram se u nedelju na Kosovu proslavlja uz poruke mira i ljubavi, dok je centralna manifestacija održana u prištinskoj velikoj Sultan Fatih džamiji.

Bajramski namaz je prevodio glavni kosovski imam Sabri Bajgora, dok se prisutnima posebnom poslanicom obratio kosovski muftija Naim Trnava.

Trnava je pozvao na mir i ljubav u celoj zemlji dok je od političara zatražio da ostave po strani svoj ego, lične i partijske interese i da rade za dobrobit Kosova.

"Na ovaj praznični dan apelujemo na razum i srce svih političkih faktora i institucija zemlje da ostave po strani partijske, lične i grupne interese i da se ozbiljno angažuju na očuvanje jedinstva u delovanju za dobrobiti naroda i zemlje jer je pred nama mnogo izazova i posla da zemlju učinimo onako kako želimo", rekao je Trnava.

On je od muslimana zatražio da se okanu od bilo kakvog lošeg dela, da pruže ruku pomirenja jedni drugima i da brinu o siromašnima.

XS
SM
MD
LG